25.04.2023 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jednoduchý, ale nepostradatelný stroj

Součástí farmy Bílý jednorožec v Roblíně u Prahy je několik desítek hektarů trvalých travních porostů. Pravidelné přísevy na těchto pozemcích již dlouhá léta zajišťuje nesený secí stroj Vredo, který patří mezi nepostradatelnou techniku. 

Farmář Ing. Vladimír Šabata žil od roku 1948 na statku. V deseti letech jezdil s koňským povozem, ve dvanácti s traktorem a ve čtrnácti se sklízecí mlátičkou. „Po dobu studia na střední škole a částečně i na vysoké škole jsem všechny prázdniny trávil na brigádě na statku. Zemědělství se mně dostalo pod kůži,“ vzpomíná. Po absolvování elektrotechnické fakulty se věnoval dlouhá léta své profesi, část života strávil také v pohostinství. Nakonec se však po revoluci vrátil k „sedlačení“.

Jeho farma a zahradnictví Bílý jednorožec s. r. o. se nachází v Roblíně v okrese Praze-západ. Založil ji a začal hospodařit před dvaceti lety. Nejdříve na deseti koupených hektarech, k nimž přibylo deset hektarů restituovaných. V následujících letech se mu dařilo kupovat další půdu až na 65 ha.

Malý, ale šikovný

Provoz farmy by nebyl možný bez odpovídající techniky. Jedním z nepostradatelných strojů je speciální secí stroj na přísev trav. Jeho potřebu farmář pocítil kolem roku 2010, když v jetelotravních porostech začal klesat podíl jetele, který bylo třeba dosít. Začal proto hledat vhodný stroj na přísev. Vybíral především na internetu. Tam jej zaujal výrobek nizozemské firmy Vredo. Obrátil se tedy na jejího prodejce, společnost Agrotrans Otice s. r. o. Po konzultaci s prodejcem nakonec vybral model DZ 214.07.5 Compact, malý kompaktní nesený secí stroj o hmotnosti 765 kg. Stroj s pracovním záběrem 1,4 m a transportní šířkou 1,52 m je vybaven zásobníkem o objemu 140 l s čechračem osiva. Vredo využívá unikátní dvoudrážkovou technologii ukládání osiva. Mechanické výsevní ústrojí je poháněno od ozubeného pojezdového kola. Výsevní jednotky jsou samostatně zavěšeny a odpruženy a velmi dobře kopírují i nerovný terén. Pro správné klíčení a brzké zakořenění přisévaných druhů trav je důležité, aby bylo osivo umístěno do půdy a poté přiváleno. Je tak chráněno před sluncem, větrem a ptáky a má okamžitě přístup k půdní vláze. Dva řezací disky ve tvaru písmene V proříznou drn, vyříznou v půdě drážku, do níž je semenovody přesně uloženo osivo. Hloubku výsevu lze nastavit od 0,5 do 2,5 cm. Po zasetí těžký válec, v tomto případě hladký, plochu utuží a zavře drážky s osivem. Díky tomu dosahuje klíčivost podle výrobce až 95 %. Meziřádková vzdálenost pouhých 7,5 cm zajistí rychlé zapojení řádků po setí.   

Celý článek vychází v dubnovém Farmáři*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down