04.05.2023 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bohatá nabídka shrnovačů

Na současném trhu najdeme bohatou nabídku shrnovačů. V našich podmínkách dominují především rotorové a pásové modely. Kromě nich se setkáme i s bubnovými nebo paprskovými shrnovači. Rotorové modely se vyrábějí s jedním, dvěma nebo čtyřmi rotory, v menší míře pak i se třemi nebo šesti rotory. Z pohledu agregace jsou k dispozici stroje nesené, polonesené a tažené.

I když je v našich podmínkách rotorová technika velmi rozšířená, stále častěji se můžeme setkat se shrnovači jejichž základními konstrukčními prvky jsou sběrací ústrojí a příčné pásové dopravníky. Kromě techniky určené k agregaci s různými tažnými prostředky existují také modely určené pro využití se samojízdnými žacími řádkovači. Mezi speciální techniku pak můžeme zařadit samojízdné pásové shrnovače. Shrnovací technika nabízí různé možnosti konfigurací a nastavování, a to za účelem shrnování čisté píce bez příměsí, která je základem výroby kvalitních objemných krmiv.

 Provedení rotorové techniky

Jak již bylo zmíněno, liší se jednotliví zástupci shrnovačů počtem rotorů, ovlivňujícím celkovou pracovní šířku. V rámci nabídky se rotory shrnovačů liší především průměrem a počtem shrnovacích ramen. Zpravidla jsou osazeny 10 až 15 rameny. Konstrukce shrnovačů se rovněž liší uspořádáním rotorů, určujícím způsob formování řádku. Shrnovače s jedním rotorem umožňují ukládání bočního řádku. Jejich záběr dosahuje zpravidla 3,5 až 4,9 m. Někteří výrobci nabízí také modely určené pro svažité a horské podmínky se záběrem kolem 3 m. Z hlediska agregace jsou to především nesené typy, nicméně vybrané modely se dodávají jako tažené. Dále můžeme vybírat z bohaté nabídky dvourotorové techniky. V jejím případě půjde o modely, tvořící kromě bočního také středový řádek. Volíme tak mezi stranovými a středovými shrnovači. Druhou skupinu modelů se dvěma rotory představují středové shrnovače, vyráběné zpravidla v pracovních záběrech 5,7 až 10 m. Řada zástupců dané třídy nabízí mechanický nebo hydraulický posuv rotorů, který umožňuje měnit jak šířku záběru, tak šířku řádku.

Více v článku Ing. Filipa Javorka v květnovém Farmáři.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down