01.06.2023 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čelní traktorové nakladače

Čelních traktorových nakladačů máme k dispozice velké množství značek a druhů. Jejich portfolio je natolik široké, že existují jak modely určené pro základní kompaktní komunální traktory, tak typy určené pro kolové traktory výkonové kategorie 221 kW (300 k), případně ještě vyšší.

Běžně dodávané nakladače se v zemědělské praxi zpravidla montují na traktory s výkonem od 37 až 44 kW (50 až 60 k) výše. Na druhé straně se velice často agregují s traktory o výkonu do 110 až 118 kW (150 až 160 k) nominálního výkonu, osazenými čtyřválcovými pohonnými jednotkami, a dokonce i s šestiválcovými tažnými prostředky s nominálním výkonem 103 až 184 kW (140 až 250 k), případně vyšším. V zemědělství lze čelní nakladače využít jak v živočišné, tak rostlinné výrobě a hojně se uplatňují také v komunálním sektoru nebo lesním hospodářství. Široké spektrum využití umožňuje bohatá nabídka příslušenství, které pochází jak od výrobců nakladačů, tak od specializovaných dodavatelů.

 Základní konstrukční prvky

Při výběru nakladače se soustředíme na tři základní konstrukční prvky. Jde o montážní rám nakladače, o kterém také hovoříme jako o konzoli čelního nakladače, následuje výložník, který představuje základní pracovní a funkční prvek a třetím dílem skládanky je ovládání nakladače. Všechny uvedené prvky nabízí řadu variant, které můžeme více či méně konfigurovat s ohledem na přepokládané využití čelního nakladače.

Montážní rám jako základní konstrukční prvek rozhoduje o celkových vlastnostech nakladače a rovněž zesiluje podvozkové skupiny kolových traktorů. V případě, že je čelní nakladač součástí lesní nástavby, využijeme rám k upevnění nosných prvků nástavby jako takové. Každý výrobce nakladačů uvádí přehled nabízených rámů neboli konzolí, a to pro konkrétní modely traktorů jednotlivých výrobců. Konstrukci rámu ovlivňují rozměry podvozku a výkonová řada traktoru. Stejně jako v případě výkonových řad traktorů, existují také výkonové řady čelních nakladačů.

Více v článku Ing. Filipa Javorka v červnovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down