27.06.2023 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Když vzájemná spolupráce funguje

V obci Lhůta, ležící nedaleko Vysokého Mýta, hospodaří manželé Suchánkovi. Při nákupu zemědělské techniky, a nejen při něm, spolupracují již dlouhá léta se společností AgroKonzulta Žamberk, spol. s r. o. Dodaná technika směřuje do živočišné i rostlinné výroby, farmáři využívají i poskytované služby a poradenství.  

Farmáři Miroslav a Renata Suchánkovi ze Lhůty u Vysokého Mýta hospodaří od roku 1992. K zemědělství měli oba blízko: „Otec pracoval v původním družstvu jako zootechnik, já jako traktorista a manželka byla účetní v autodopravě,“ vzpomíná Miroslav Suchánek. Do začátku manželé získali 134 ha zemědělské půdy (z toho 8 ha vlastních), z nichž bylo 114 ha orné půdy a 20 ha trvalých travních porostů. Počátky nebyly jednoduché, Suchánkovi měli v té době čtyři malé děti, a i když zaměstnávali sedm zaměstnanců, práce bylo víc než dost. Skot byl ustájen ve vazných stájích, dojnice se dojily na stání a krmily ručně. K dispozici měli pouze pronajaté starší traktory Zetor s výkonem 40, 70 a 80 k. „Navíc půdu, skot i techniku jsme měli pronajaté a museli si vše postupně od původních majitelů odkoupit,“ vysvětluje Renata Suchánková.

V počátcích na farmě chovali skot plemene černostrakatý nížinný. Ve stáji měli 80 dojnic a příslušný počet kusů ostatních kategorií. V současné době chovají holštýnské plemeno. Ve stáji je 64 dojnic, s ostatními kategoriemi tvoří stádo celkem 120 kusů. Býci jsou prodáváni ve věku jednoho měsíce do Nizozemska. Hlavní úlohou rostlinné výroby je zajistit dostatek krmiva pro skot. Dnes manželé Suchánkovi hospodaří na 174 ha zemědělské půdy, z toho na 130 ha orné půdy, 44 ha tvoří louky a pastviny. V osevním postupu mají důležité postavení především vojtěška a kukuřice na siláž. Dalšími pěstovanými plodinami jsou hrách sklízený v mléčné zralosti, ozimá pšenice – z větší části na prodej (80 t je vyčleněno pro výrobu krmných směsí), dále sladovnický ječmen a sója na osivo. Vlhké zrno kukuřice lisuje farmářům společnost AgroKonzulta Žamberk, spol. s r. o. ve službě strojem Murska do vaků. Píci z luk farmáři sklízí na senáž a suší na seno. Spolupráce se společností AgroKonzulta Žamberk pokračovala a následovala i nová technika. V roce 2006 to byl nový dojicí robot Lely Astronaut A2. Suchánkovi se stali první farmou na okrese a sedmou v České republice, kde byl dojicí robot Lely zprovozněn. Robot spolehlivě pracoval až do roku 2020, kdy byl nahrazen novějším modelem Lely Astronaut A4. 

Po technologii dojení dodala společnost AgroKonzulta zemědělskou techniku i do rostlinné výroby. Prvním strojem byl šestirotorový obraceč Lely Lotus 770, po něm následoval univerzální třířadý radličkový kypřič Horsch Terrano 3 FX. Zatím posledními stroji dodanými loni v zimě byly talířový podmítač Horsch Joker 4 CT a polní válce Güttler 540 Master, osazené crossboard lištou FlatSpring. „Poprvé jsme se se značkou Güttler setkali při praktickém předvádění strojů na výstavě v Nabočanech,“ vysvětluje Renata Suchánková a pokračuje: „Manžela válce tohoto výrobce zaujaly, a tak jsme si je následně objednali. Měli jsme štěstí, že v té době AgroKonzulta získala zastoupení této značky v České republice.“ Válce z produkce firmy Güttler, které lze použít samostatně nebo jako součást dalších strojů, tvoří jednotlivé sekce složené z patentovaných prizmatických hvězdic, které samostatně kopírují terén. Při svém otáčení vytvářejí na každém metru čtverečním pozemku 300 důlků. Každá hvězdice je složena ze dvou částí, jedné o průměru 45 cm a druhé o průměru 50 cm. Hvězdice se samočisticí funkcí velmi dobře drobí hroudy, zajišťují rovnoměrné spodní utužení osiva s hrudkovitější, ne příliš jemnou povrchovou strukturou půdy a následné rychlé klíčení. Jsou také vhodné na podporu odnožování.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Pardubického kraje. *

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down