11.07.2023 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aplikace organických hnojiv

Aplikace organických hnojiv má různé podoby, přičemž významnou roli hrají pevná statková hnojiva. Kromě hojně využívaného hnoje nabývá stále více na významu kompost vznikající z různých vstupních surovin. Vlastní aplikace organických hnojiv se liší zejména přesností rozhozu.

 Mezi všeobecné trendy řadíme různé možnosti regulace dávky, práci s minimálním počtem přejezdů a rovnoměrnost aplikace. Rozmetací techniku lze vybavit vážicím systémem a regulaci rychlosti podlahového dopravníku. Kromě hmotnosti hnojiva můžeme provádět regulaci dávky v závislosti na pojezdové rychlosti. Do procesu aplikace organických hnojiv vstupují rovněž satelitní technologie a možnosti aplikace zohledňující půdní podmínky na jednotlivých částech pozemku. Kromě sofistikovaných technologií se nabízí také jednoduché příslušenství, které má podobu usměrňovacích clon pro zajištění hraničního hnojení. Jde o příslušenství pocházející z prostřední rozmetadel pevných organických hnojiv. 

Různé možnosti dávkování

Aplikační technika se liší z hlediska principu dávkování organických hnojiv a z pohledu vlastní aplikace. Pokud se zaměříme na dávkování materiálu, převažují rozmetadla statkových hnojiv s podlahovým řetězovým dopravníkem. Běžně dodávaná rozmetadla mají jeden nebo dva dopravníky tvořené řetězy různé konstrukce a příčkami.

Rozmetací ústrojí

Úkolem rozmetacího ústrojí je zpracování aplikovaných hnojiv a jejich následná, rovnoměrná aplikace. Zejména v případě výkonnější techniky předchází samotnému frézovacímu ústrojí hydraulicky stavitelná mezistěna, a to jak u techniky se svislými, tak vodorovnými frézovacími válci. Mezistěna nabízí další možnost regulace dávky, můžeme tak aplikovat hnojiva s vysokou koncentrací živin. Naopak základní modely, často určené pro horské oblasti, nejsou daným příslušenstvím osazeny (s ohledem na maximálně jednoduchou konstrukci a snížení celkové hmotnosti).

Celý článek Ing Filipa Javorka vychází v červencovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down