18.07.2023 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita, výkon, přesnost i spolehlivost

Blíží se období podzimu, období rozmetání hnoje, vápence či kalů, a tak je vhodný čas představit si techniku pro jejich aplikaci. Tentokrát padla volba na rozmetadla německého výrobce Tebbe. Ten nabízí několik řad a širokou škálu modelů, od lehkých jednonápravových rozmetadel až po nejvýkonnější modely se čtyřmi nápravami.

Firma Tebbe těží při výrobě rozmetadel z více než šedesátiletých zkušeností. Své výrobky prodává nejen v Evropě, ale doslova po celém světě, od USA až po Austrálii. Díky tomu může při konstruování nových strojů využívat zkušenosti z provozu i v extrémních podmínkách. To má zpětně pozitivní vliv na odolnost a provozní spolehlivost rozmetadel značky Tebbe. Výrobce nabízí rozmetadla pro malé i velké zemědělské podniky či farmy. V pestré nabídce najdeme jak malá rozmetadla s objemem ložné plochy okolo 11 m3, tak nejvýkonnější modely s objemem až 40 m3. Jedno však mají všechny řady společné. Velmi kvalitní a precizní rozdružení všech materiálů (chlévské mrva, vápenec, slepičí trus, kompost a další) a jejich následný rovnoměrný rozhoz.

Kvalitní konstrukce

Rozmetadla Tebbe mají řetězové dopravníky, jejichž každý řetěz je dimenzován na zatížení až 14 tun, poháněné hydraulicky s možností reverzace. Rozmetadla jsou standardně vybavena hydraulicky ovládanou mezistěnou, horizontálním rozdružovacím ústrojím a dvěma rozmetacími stoly. Rozdružovací válce jsou jištěny přes volnoběžku, která zabrání mechanickému poškození rozdružovacích válců při vniknutí velkého nežádoucího tělesa. Břity rozdružovacích válců jsou proti poškození jištěny systémem střižných šroubů. Rozmetací stoly jsou také jištěny volnoběžkou na stejném principu jako rozdružovací válce. Ovládání stroje může být jednoduché pomocí hydraulických okruhů, tlačítkovým terminálem nebo přes dotykový ISOBUS terminál. Záleží na náročnosti zákazníka a jeho vozovém parku.

Rozmetadla Tebe nabízí pestrou výbavu. Některé modelové řady lze osadit vážicím systémem či systémem aplikovaného množství podle pojezdové rychlosti. Řetězový dopravník automaticky zrychluje či zpomaluje podle okamžité pojezdové rychlosti a zajišťuje přesné rozmetaní materiálu v požadovaném množství. Samozřejmostí jsou bezpečnostní prvky, které ocení zejména obsluhy. Rozmetadla mají standardně pryžové horní ochrany proti poškození při nakládání, dále se na stroji nachází pryžová ochrana uvnitř hydraulického zadního čela, která zabrání mechanickému poškození čela při vniknutí cizího tělesa. Ve výbavě jakéhokoliv terminálu je automatické hlídání otáček rozdružovacích válců, kdy se při poklesu otáček pod hodnotu 140/min automaticky odpojí řetězový dopravník, aby nedošlo k ucpání rozdružovacích válců. Výrobce myslí i na dlouhodobou spolehlivost strojů. Věnuje se každému detailu stroje, od povrchové ochrany až po průměr ložiska rozdružovacího hřídele. Dokonalý rozdružení zajišťují břity s karbidovými špičkami, které si udržují dostatečnou agresivitu v průběhu životnosti stroje. Všechna rozmetadla Tebbe dokážou rovnoměrně rozmetat materiál až do šířky 24 metrů (v závislosti na jeho struktuře), u řady HS od modelu 220 výše pak až na šířku 40 metrů. Rozmetadla lze agregovat s traktory o výkonu od 100 k, a tak si vybere téměř každý. Mezi náročnějšími zákazníky je oblíbená a také nejvíce prodávaná modelová řada MS 140, která se vyznačuje velkými koly zapuštěnými do těla rozmetadla. Tato konstrukce se vyznačuje nízkým těžištěm, vysokou stabilitou a výbornou průchodností.

Celý článek najdete v červencovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down