Ultra přesný postřikovač

Na letošní výstavě Naše pole v Nabočanech nechyběla ani společnost Leading Farmers CZ, a. s., která při přechodu na systém precizního zemědělství poskytuje zemědělcům nejen odborné poradenství, ale také potřebnou techniku, přístroje a technologie.

Společnost Leading Farmers CZ, a. s., provozuje internetový obchodní, poradenský, komunikační a informační systém pro zemědělství. Zabývá se prodejem a vývojem pokročilých technologií pro přesné zemědělství (Trimble AgGPS, Yara N-Sensor) a prodejem dalších, zejména elektronických, přístrojů pro zemědělství (vlhkoměrů, meteostanic, anemometrů, srážkoměrů, pHmetrů, odpuzovačů hlodavců, trysek pro postřikovače, kamer a monitorů, teploměrů, chlorofylmetrů, mlátiček vzorků a hektolitrových vah).

Přesný jako švýcarské hodinky

Pro letošní expozici v Nabočanech vybrala především švýcarský postřikovač Ecorobotix ARA s pracovním záběrem šest metrů, který dokáže aplikovat danou látku pouze na plevelné rostliny. Tento ultra přesný postřikovač má trysky rozmístěné po 4 cm. Kamerový systém v součinnosti se speciálním softwarem při aplikaci otvírá pouze ty trysky, které zasáhnou jednotlivé plevelné rostliny. Pesticidem tak není zasažena ani kulturní plodina, ani půda. Dochází k úspoře postřikové kapaliny až 90 %. Přínos je zřejmý, jednak úspora nákladů, jednak aplikace šetrná k životnímu prostředí. Postřikovač lze využít i v opačném režimu, kdy je schopen aplikovat fungicid nebo listové hnojivo pouze na kulturní plodinu. Opět dochází k úspoře nákladů při zachování intenzity pěstování rostlin.  Z hlediska konstrukce tvoří postřikovač tři dvoumetrové sekce. Celé postřikovací ústrojí je zakrytované. Snímané rostliny jsou tak ve tmě, osvětlené pouze světly postřikovače. Tím je zajištěno přesné rozlišování plevelných rostlin. Nádrž na vodu a postřikovou kapalinu o objemu 600 l je umístěna v čelním závěsu traktoru. Optimální pracovní rychlost je 7 km/h. V České republice již dva tyto stroje pracují. Jsou vhodné například pro zelinářské provozy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down