24.08.2023 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nabídka tažených cisteren

Tažené cisterny se s ohledem na jejich využití vyrábějí v několika variantách. Pro aplikaci kejdy a digestátu jde o cisterny aplikační, dále cisterny přívozní nebo univerzální. Jednotlivé modely se liší konstrukcí odpovídající jejich předpokládanému využití.

V posledních letech se dostávají do popředí prvky precizního zemědělství, které v případě cisteren zastupují systémy pro vyhodnocení obsahu živin, přesného nastavení dávky a využití informací obsažených ve výnosových mapách. Sofistikované systémy využívají systém ISOBUS, kterým jsou v současné době nově dodávané trakční prostředky vybaveny. Nabídka tažených cisteren zahrnuje jak jednonápravové modely pro malé výměry, tak profesionální aplikační techniku se čtyřmi nápravami či pásy. 

Aplikační nebo univerzální technika

Teoreticky vzato můžeme k aplikaci kejdy a digestátu využít všechny tři skupiny výše uvedených cisteren. V praxi půjde především o aplikační a univerzální modely. Jako aplikační označujeme cisterny, které využijeme k samotné aplikaci. Jsou to pracovní stroje, které jsou více méně odkázány na návoz tekutých statkových hnojiv. Dané modely disponují některými specifickými prvky, mezi které řadíme například speciální nápravy osazené čtveřicí pojezdových kol v celé šířce podvozku. Patří sem i cisterny s hydraulicky nastavitelným rozchodem kol. Rovněž může jít o cisterny s pásovými jednotkami nahrazujícími klasická kola. Dále hovoříme o cisternách se speciálními závěsy zvanými labutí krk nebo o sedlových cisternách agregovaných s různými nosiči nářadí. Speciální aplikační cisterny jsou rovněž osazeny širokozáběrovými hadicovými aplikátory, které dosahují až 36 m. U takových adaptérů je složité skládání a jejich celková hmotnost představuje ztížení přejezdů, což také platí o různých radličkových nebo talířových aplikátorech určených k zapravování kejdy a digestátu nejen na orné půdě.

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v zářijovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down