29.08.2023 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Samojízdná technika pro profesionály

Samojízdný aplikátor kejdy Vredo VT 4556 je určen pro velké zemědělské podniky a podniky služeb. Vybaven vhodnými aplikačními adaptéry dokáže zapravovat kejdu či digestát do travních porostů, do porostů pěstovaných plodin anebo do pásů zpracovávaných kypřičem strip-till. Po nahrání aplikačních map jej lze využít pro variabilní hnojení.  

Navštívili jsme dva zákazníky střediska společnosti P & L, spol. s r. o., v Kostelci nad Vltavou, kteří provozují zemědělské služby a samojízdný aplikátor Vredo si pořídili. Zajímalo nás, je-li o jejich služby zájem a jaké mají s aplikátorem zkušenosti.

Na podzim i na jaře

Prvním uživatelem je firma AGRO VajKub s. r. o., věnující se poskytování služeb v oblasti sklizně obilnin (s dvěma sklízecími mlátičkami) a aplikace kejdy a digestátu. Poprvé jsme se setkali v září loňského roku, kdy si formou měsíčního pronájmu zapůjčila a zkoušela samojízdný aplikátor Vredo VT4556 s nádrží o objemu 19,5 m3.  Zkoušky probíhaly také na pozemcích zemědělské společnosti ZOD 11. KVĚTEN a. s. z Milína u Příbrami. V zakázce na pozemcích zemědělského podniku službařská firma aplikovala digestát přibližně na 200 ha. Jak nám sdělil jednatel společnosti AGRO VajKub Pavel Vajsochr, který sám Vredo obsluhoval, aplikovali do strniště digestát v dávce 30 m3/ha se současným zapravením talířovým aplikátorem Köckerling (základem aplikátoru je talířový podmítač Rebell -classic-, který je doplněn rozdělovací hlavou a příslušnými rozvody). Pro navážení digestátu k aplikátoru ze dvou míst vzdálených přibližně 10 km poskytla spolupracující službařská firma JIRSTA Zemědělské služby (ta provozuje také služby vakování senáží a setí kukuřice) Tatru Phoenix s cisternou o objemu 21 m3 a traktorovou soupravu s cisternou o objemu 18,5 m3, místní zemědělský podnik aplikační linku posílil vlastní Tatrou Phoenix s nádrží o objemu 12 m3.

A jaké byly první dojmy z aplikátoru Vredo? „Práce s tímto samojízdným aplikátorem je příjemná, ovládání jednoduché, plnění rychlé a výkon vysoký, což je pro službaře velmi důležité. Po nastavení v počítači stroje si aplikátor dávku reguluje na základě údajů průtokoměru na čerpadle podle okamžité rychlosti. Při aplikaci samozřejmě využíváme navigaci GPS. Digestát aplikujeme do hloubky 5 až 8 cm. Průměrná spotřeba nafty kolem 15 l/ha je velmi dobrá,“ hodnotí práci stroje Pavel Vajsochr.

Rozšířili služby

Druhou firmou provozující služby samojízdným aplikátorem Vredo VT4556, kterou jsme navštívili, je AGROSS Milan Květoň Zemědělské služby, servis se sídlem ve Strakonicích. S Milanem Květoněm se setkáváme ve středisku Jinín, odkud se samojízdným aplikátorem Vredo vyjíždí k zákazníkům. „Původně jsem hospodařil na farmě s bratrem, před několika lety jsem se však rozhodl jít cestou službaře. Začínali jsme sklizní pícnin vlastní senážní linkou se samojízdnou sekačkou, postupně jsme se vybavili i veškerou potřebnou technikou pro naskladňování a dusání silážních jam a letos v březnu jsem si pořídil samojízdný aplikátor kejdy a digestátu Vredo VT 4556 s nádrží o objemu 19,5 m3. Stroj dodala společnost P & L, spol. s r. o. Navážení kejdy a digestátu zajišťují dva tahače a dvě návěsové cisterny,“ představuje svoji firmu Milan Květoň, který provozuje služby v regionu jižních Čech a částečně také v Západočeském kraji, zejména v oblastech Plzně, Karlových Varů a Chebu, kde má stálé zákazníky.  

Stejně jako výše zmíněná firma AGRO VajKub s. r. o. je vybaven injektorovým aplikátorem Vredo do travních porostů nebo porostů kulturních plodin, v tomto případě s větším pracovním záběrem 9 m, a talířovým aplikátorem Köckerling se záběrem 6 m, určeným pro aplikaci do strniště. Za směnu je Vredo schopno aplikovat 1000 až 1100 m3 kejdy či digestátu. V příštích letech bude pracovat od konce února a končit na konci listopadu. Roční výkon aplikátoru Vredo má službař naplánován na 100 000 m3 kejdy a digestátu.  Zkušenosti po několika měsících provozu má Milan Květoň velmi dobré. Zákazníci si chválí výkon, kvalitu zapravení i šetrnost k půdě, díky systému pro regulaci tlaku v pneumatikách a práci v režimu krabího chodu.  

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Jihočeského kraje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down