06.09.2023 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na sklizeň slámy s novými lisy Krone BiG Pack

Zemědělské družstvo Dolní Újezd je velký podnik v blízkosti Litomyšle, který obhospodařuje celkem 9400 hektarů zemědělské půdy. Z nich je celých 8200 hektarů půdy orné, často na svažitých pozemcích, a 1200 hektarů trvalých travních porostů. Po mnoho let je tradičním komponentem krmných dávek pro skot pšeničná sláma. Její objemy nejsou zrovna malé. Technologie sklizně slámy je založena na užití lisů na obří hranolové balíky od výrobce Krone.

Intenzivní živočišná výroba zahrnuje chov 2000 kusů skotu s tržní produkcí 65 000 litrů mléka denně a 2100 kusů jalovic a telat. Provoz je rozdělen do dvou středisek. Při pořizování zemědělské techniky se proto většinou kupují dva stejné stroje, po jednom pro každé středisko.

Velké lisy sklízejí slámu

Sláma na krmení by měla být sklizena při vhodném počasí a v suchém stavu. K tomu je však zapotřebí technologie s dostatečnou výkonností. Když začal používaný postup po přelomu tisíciletí morálně zastarávat, hledali manažeři firmy novou techniku s vyšší produktivitou práce. Po dohodě se společností BV Technika se naskytla příležitost vyzkoušet si ikonu v oblasti obřích lisů, modely BigPack firmy Krone.

Krone jasná volba

„Bylo to jako vstup do jiného světa,“ řekl předseda představenstva. „Za shodnou dobu jsme sklidili mnohem více slámy, a hlavně tyto lisy měly řezací ústrojí. To byly pro nás rozhodující argumenty.“ Pracovníci neváhali ani minutu a hned si jeden lis zakoupili. Psal se rok 2007, kdy firma Krone vyráběla lisy BiG Pack čtvrté generace. Lis se na polích podniku téměř nezastavil a na základě velmi dobrých zkušeností byl v roce 2008 hned pořízen druhý lis BiG Pack generace čtyři. Zkrácení sklízené slámy řezacím ústrojím lisu již při sklizni na poli přineslo snazší každodenní přípravu krmných dávek skotu.

Oba lisy Krone BiG Pack odváděly kvalitní práci a byly velice spolehlivé. V roce 2011 byl pořízen první lis Krone BiG Pack, osazený předřazeným drtičem PreChop. Stejná investice pak proběhla i v letech 2014 a 2018, kdy byl tento originální systém firmy Krone znovu zdokonalen.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down