28.09.2023 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová řešení Arrigoni na ochranu vinic před změnou klimatu

V posledních letech byl celý vinařský průmysl vážně postižen extrémními povětrnostní jevy a vysokými teplotami, které byly často příčinou nevratného poškození plodin. V reakci na to společnost Arrigoni Group zvolila svůj inovativní přístup k problému a významné investice do výzkumu a vývoje, které jí již umožnily doladit původní nová řešení, jako jsou řady sítí Iride a Fructus.

Tyto sítě již byly úspěšně přijaty řadou vinařství, včetně Terre dei Pallavicini v Římě. Stejně jako ochrana vinné révy před ptáky, hmyzem, krupobitím, mrazem, sluncem a větrem, tyto ochranné systémy také zaručují lepší mikroklima a podmínky pěstování. To vše také aktivně přispívá ke zvýšení kvality vína.

Nehezké vyhlídky

Podle studie francouzského Národního institutu zemědělského výzkumu (INRA), zveřejněné v roce 2020, pokud průměrné teploty vzrostou do roku 2050 o dva stupně Celsia, bude ohroženo 56 % současných vinařských oblastí. Studie se zaměřila konkrétněji na nejčastěji pěstované odrůdy hroznů, včetně Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pinot Nero, Riesling a Syrah, které se pěstují v 35 % vinařských oblastí na světě a 64–87 % v Austrálii, Chile, Francii, na Novém Zélandu, ve Švýcarsku a USA.

Podle specialistů z firmy Arrigoni je zapotřebí naléhavých opatření v boji proti nevyhnutelným změnám, které vyvolává globální oteplování. Tyto změny mají vliv také na kvalitu vína, které vyrábíme. Společnost identifikovala dvě silně rizikové oblasti. První je spojena s každoročními výkyvy klimatu, které mohou vést ke sklizni se silnými rozdíly z hlediska množství a kvality. Druhá riziková oblast je spojena s globální změnou klimatu, která způsobuje, že pěstitelé migrují do netradičních produkčních oblastí.

Se sítěmi proti krupobití

Fructus je řada sítí proti krupobití, navržených a vyvinutých společností Arrigoni pro producenty vinných hroznů a pěstitele ovoce obecně. Tyto sítě mohou hrát klíčovou úlohu při předcházení škodám, způsobeným nepříznivými povětrnostními jevy a pro omezení dalších potenciálních hrozeb pro tyto plodiny.

Iride je řada sítí, která zaručuje vynikající ochranu proti krupobití i ptákům, což je typická vlastnost lehké elastické sítě. Jedná se o ideální řešení pro různé aplikace.

Giulio Senni, generální ředitel "Terre dei Pallavicini" v Colonně (Řím), jednoho z nejstarších a největších vinařství v Římě, byl svědkem účinnosti těchto řešení v první osobě. "Naše společnost vyrábí víno již od roku 1670 a dnes máme kolem 70 hektarů vinic," vysvětluje. "Pěstujeme hlavně bílé hrozny, jako je Malvasia Puntinata, a silně věříme v oživení původních odrůd. V posledních letech jsem zažil velmi vysoké teploty s ničivými důsledky pro vinohrad. To vede ke zpoždění růstu a ke spálení vína. A to není vše: některé nemoci jsou urychleny díky změně klimatu a stresu, kterému jsou rostliny vystaveny. Vzhledem k tomu se domnívám, že zejména výrobky společnosti Arrigoni Iride a Fructus jsou dvě platná řešení jak pro zastínění řádků vinice, tak pro ochranu rostlin a hroznů před popálením a stresem, který mohou způsobit vysoké teploty."

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down