12.09.2023 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návěsy s řetězovým dopravníkem

Velkoobjemové návěsy, které se využívají při sklizni a dopravě senáže, siláže nebo třeba dřevní štěpky mají mnoho podob. Jsou to především klasické traktorové návěsy s dvěma nebo třemi nápravami. Dále do této kategorie řadíme sběrací a víceúčelové řezací vozy, jejichž výkonné modely jsou vybaveny vkládacím rotorem a ocelovou podlahou. Základní typové řady nabízí hrabicové vkládací ústrojí a dřevěnou podlahu.

Mezi návěsy s řetězovým podlahovým dopravníkem zaujímají své místo také výměnné podvozky opatřené těmito nástavbami. Výměnné nástavby se vyrábějí i v provedení pro podvozky nákladních automobilů. Nabídku této velkoobjemové dopravní techniky uzavírají sedlové návěsy, opět se dvěma a třemi osami, které se agregují s tahači sedlových návěsů, speciálně konfigurovanými pro provoz v zemědělské prvovýrobě. Velkoobjemovou techniku lze vybavit různým příslušenstvím, přičemž trendem posledních let jsou především systémy zakrývající horní část nástavby, zamezující přepravním ztrátám. 

 Víceúčelové sběrací vozy

Mezi velkoobjemovou transportní technikou si v posledních letech získaly značnou popularitu víceúčelové sběrací a řezací vozy. Od těch klasických se liší otevřenou stropní částí nástavby a zpevněnou konstrukcí koruny ložného prostoru. Někteří výrobci nabízí jako příslušenství sadu pro zakrytí stropní části, kterou využijeme při sklizni sena a slámy. Naopak sklizeň zavadlé píce takové příslušenství nevyžaduje a plynule plní ložný objem návěsu. Kromě sběru hmoty z řádku slouží také jako odvozní prostředky ve sklizňových linkách postavených na sklízecích řezačkách.

Klasická velkoobjemová technika

Obdobně jako v případě víceúčelové techniky hovoříme o dvou- a třínápravových modelech. Z hlediska konstrukce má většina typů rovnou podlahu. Někteří výrobci nabízí její zkosené provedení v přední části, za účelem zvýšení ložného objemu a také stability díky snížení těžiště. Nástavba návěsů je zpravidla vybavena dvěma podlahovými řetězovými dopravníky, což platí také pro sběrací vozy, které mají dopravníky poháněny zejména hydraulicky. V některých případech zahrnuje ložný prostor v přední části pomocný výtlačný štít, který napomáhá vyprazdňování ložného objemu. Určité možnosti nástavby nabízí přední stěna, zpravidla je to prosekávací clona v horní části. Tato sekce může být polohovatelná manuálně nebo hydraulicky. Vybrané modely se nabízí s hydraulicky polohovatelnou nástavbou. 

Více v článku Ing. Filipa Javorka v zářijovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down