19.09.2023 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Autonomie v zemědělství

Zatímco se v současné době řada témat zabývá plně autonomními roboty a traktory, výraznou přidanou hodnotu strojům stále přináší jednotlivé prvky automatizace. Vše začalo řízením strojů po zvolené trajektorii. Dnes je to celý soubor opatření a možností, které postupně nahrazují nebo doplňují obsluhu, která se může soustředit na jiné činnosti.

S nástupem autonomnějších řešení vyvstává potřeba propojených dat od údržby strojů po plánování a kontrolu operací. Sice stále využíváme přenos dat na USB disku, ale do budoucna je výrazným přínosem připojení traktoru, strojů a zařízení ke cloudu a vzájemné sdílení dat. Zemědělský internet věcí vnesl do zemědělské výroby řadu změn. Zvyšuje nejen výkonnost práce, ale může také účinně zlepšit kvalitu zemědělských produktů, snížit náklady na pracovní sílu, zvýšit zisky a skutečně realizovat modernizaci zemědělství. 

Základem je navigace

Každopádně výrazným průlomem v automatizaci a autonomii byla instalace navigačních technologií s využitím družicového systému. Kromě samotné navigace a řízení strojních souprav byly informace o poloze spojeny s hodnotami výnosu, správou vozového parku a provozními informacemi o strojích. Spojení je navázáno prostřednictvím zařízení, spojeného s palubní diagnostikou nebo terminálem stroje, které shromažďuje a přenáší informace do a z různých informačních zdrojů. Podle vyjádření dovozců a výrobců zemědělské techniky, je dnes přibližně 80 až 90 % traktorů v západním světě vybaveno systémem navigace GPS. Využití navigačních systémů v zemědělství je dnes standardním stavebním prvkem k optimalizaci provozu strojů.

Autonomní prvky v ovládání traktorů a pracovních částí strojů

Přesah využití navigačních přístrojů vidíme v celé řadě operací. Například automatické řízení sekcí cílí na výrazné zlepšení účinnosti zásahů, především na souvratích, kde dochází k opakovaným přejezdům, ale především k opakovaným aplikacím postřiků, hnojiv a přesévání ploch. Výrazně vyšší ekonomický prospěch z autonomních funkcí lze pozorovat především na menších pozemcích.

Lokálně cílené operace

Lokálně cílené operace jsou nedílnou součástí technologií precizního zemědělství. V případě, kdy využíváme mapové podklady, jsou navigace nezbytné. Velké oblibě se dnes těší bezpilotní prostředky. Svou cenou, operativností, dostupností a kamerovým osazením nachází uplatnění v detekci ohnisek zaplevelení. 

Alternativy k GNSS

Závěrem se dostáváme k robotice, v níž je kromě potřeby přesné lokalizace nutné zajistit prvky bezpečnosti a kontroly činnosti. Jedním z hlavních úkolů mobilní robotiky je lokalizace a navigace, což jsou poměrně složité problémy, zejména v prostředí, které není nijak strukturované. Kromě samotné navigace je lokalizace nezbytná k nalezení pozice objektu v okolní scéně. Z hlediska bezpečnosti provozu a specifických podmínek nebude dostačující lokalizace s využitím GNSS (satelitní navigace). Bude nutné kombinovat informace z více zdrojů a okamžitě vyhodnocovat stav. Vysoký potenciál pro vývoj zemědělských robotů představují senzory a pokrok v autonomních systémech uplatňovaných primárně v automobilovém průmyslu. Všechny druhy senzorů a kamer pro zabezpečení autonomních operací jsou nyní dostupné za příznivé ceny.

Více v článku doc. Ing. Milana Kroulíka, Ph.D., v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down