26.09.2023 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kypřič nejen pro hluboké zpracování

Soukromý zemědělec Ondřej Nedbal hospodaří se svým otcem Martinem na rodinném statku ležícím na dohled od zámku Veltrusy. Při základním zpracování půdy hospodáři využívají na většině výměry dlátový kypřič. Když nastal čas na jeho výměnu, po pečlivém průzkumu trhu zvolili stroj německého výrobce Köckerling.

Novou etapu v historii hospodaření rodiny Nedbalů započal Ing. Martin Nedbal se svým otcem na začátku devadesátých let, tehdy na 27 ha zemědělské půdy. Absolvent střední zemědělské školy a mechanizační fakulty na zemědělské univerzitě pracoval do té doby v zemědělském podniku jako chmelař a mechanizátor. Práci v zemědělství má v krvi po předcích. „Máme zpracovanou rodinnou kroniku, v každé generaci od 16. století byl nějaký sedlák,“ potvrzuje a pokračuje: ,,Dědečkovi statek sebrali a my jsme se sem s otcem vrátili a začali opět hospodařit v roce 1990. Začátky byly šílené." Podruhé Nedbalovi začínali po povodních v roce 2002, kdy jim velká voda vypláchla statek i s technikou, včetně uskladněné úrody.

V současné době farmáři hospodaří přibližně na 700 ha zemědělské půdy, z nichž je 660 ha orné, zbytek tvoří trvalé travní porosty. Veškeré práce na statku zvládá rodina Nedbalů více méně ve třech lidech. Otec Martina Nedbala, který se staral především o agendu spojenou s hospodařením, nedávno zemřel. Hlavní tíha odpovědnosti tak dnes leží na Martinu Nedbalovi a jeho synovi Ondřejovi, který je již sám vlastníkem části pozemků.

Péče o půdu

O půdu se starají Nedbalovi řádně. Provádějí pravidelné rozbory půd, na základě kterých dodávají do půdy chybějící prvky. Veškerou slámu drtí a ponechávají na pozemku, na pole jsou také aplikovány čistírenské kaly. 

Hluboké kypření

„Při zpracování půdy se snažíme omezit počet operací, zejména kvůli hospodaření s vodou. Krátce po sklizni následuje podmítka talířovým podmítačem, pouze po řepce necháme nejdřív vzejít výdrol a podmítáme až po třech až čtyřech týdnech. Pak následuje základní zpracování půdy. Snažíme se každých pět let každý pozemek zorat, tedy orbou zpracováváme každý rok přibližně dvacet procent výměry, zejména pod řepku. Zbylou výměru hluboko kypříme. Ukazuje se, že právě hluboké kypření se nám nejlépe osvědčilo, výnosy na takto zpracované půdě jsou vyšší,“ popisuje základní zpracování půdy syn Ondřej. Pro hluboké kypření na farmě používali až do letošního jara nesený třířadý radličkový kypřič s pracovním záběrem 4,7 m. Stroj však dlouhodobě velmi namáhal tříbodový závěs traktoru, a tak se rozhodli vybrat nový kypřič, tentokrát tažený. V průběhu času si vyzkoušeli kypřiče několika značek a současně zjišťovali reference na stroje používané okolními farmáři a zemědělskými podniky. „Každý rok také navštěvujeme výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. Tam nás svojí konstrukcí zaujal radličkový kypřič Vector značky Köckerling. Když jsme na něj navíc získali několik kladných referencí, rozhodli jsme se v létě loňského roku, že si jej pořídíme. Kontaktovali jsme firmu P & L, spol. s r. o., a na podzim jsme kypřič objednali,“ popisuje výběr stroje Ondřej Nedbal. Prodejce Vector 460 s pracovním záběrem 4,6 m dodal v polovině letošního března. Vector na farmě zpracoval první hektary především při zpracování půdy před setím úhorů. V hlavní sezóně měl za úkol základní zpracování půdy pro ozimy. První dojmy z jeho práce mají Nedbalovi velmi dobré.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Ústeckého kraje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down