29.09.2023 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Systémy pro precizní zemědělství

Společnost Leading Farmers CZ, a. s., s více než dvacetiletou historií, ukazuje od počátku zemědělcům směr budoucího vývoje a nabízí součinnost při zavádění nových technologií. Při přechodu na systém precizního zemědělství jim poskytuje nejen odborné poradenství, ale také potřebnou techniku, přístroje a technologie.

Díky současnému dotačnímu programu mohou zemědělci navíc získat celou řadu služeb a potřebnou techniku za výhodných podmínek. Pojďme si tedy jednotlivé kategorie, zařazené do tohoto programu představit.

Základem jsou navigace

Dnes jsou již navigační systémy v traktorech běžnou součástí jejich výbavy, zákazníci dostávají traktor s jedním monitorem, jehož součástí je i navigace. ISOBUS rozhraní pak usnadňuje spolupráci s agregovaným nářadím. Není-li traktor navigací vybaven již od výrobce, mívá alespoň přípravu pro její dodatečnou instalaci. Společnost Leading Farmers CZ, a. s., pro dodatečné montáže nabízí navigační systémy Trimble. Současné navigace Trimble jsou na takové úrovni, že dokážou ovládat traktor téměř roboticky. O tom, že jde o špičkové navigace svědčí fakt, že je do svých traktorů montují výrobci jako Fendt, Case IH nebo New Holland. 

Nástup polních robotů

Nejvyšším stupněm automatizace je autonomní pohyb techniky po pozemku. Společnost Leading Farmers CZ zastupuje dánského výrobce robotů Agrointelli. Robotický nosič nářadí této značky s názvem Robotti byl v ČR představen již v roce 2019. Od té doby zasel a vyplečkoval po celém území republiky stovky hektarů řepky a kukuřice. Společnost Leading Farmers CZ také spolupracuje s nizozemským výrobcem AgXeed BV, který vyrábí autonomní robot AgXeed. Jde o pásový robot typu AgBot 5.115T2 s délkou 2,7 m (3,85 m s čelním a zadním závěsem), který už je vlastně skutečným traktorem bez kabiny. Lze jej agregovat s jakýmkoliv nářadím, jediným limitem je výkon motoru.        

Senzorické systémy

Druhým směrem, kterým se vyvíjí precizní zemědělství, je využití různých senzorů. Historicky nejznámějším je zřejmě Yara N-Sensor, který podle obsahu chlorofylu v rostlinách dávkuje množství dusíkatého hnojiva. Vloni jeho výrobce uvedl na trh nový model ALS 2. Zajímavostí je, že nový model dokáže odfiltrovat ranní rosu na listech, což umožňuje aplikaci i v mokrém porostu.

Plečky

V kategorii pleček Leading Farmers CZ zastupuje anglickou firmu Garford, vyrábějící chytré plečky s kamerovým naváděním do řádku nebo dokonalejší, které dokážou plít i mezi pěstovanými rostlinami. Robocrop InRow využívá digitální kameru ke kontinuálnímu snímání porostu a po okamžitém vyhodnocení obrazu posílá on-line pokyny speciálním rotačním plecím radličkám, které opatrně plečkují prostor kolem každé rostliny.

Více v zářijovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down