08.09.2023 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Drásově se daří nejen česneku

Konec července je tradičním obdobím, kdy se na Farmě Podal v Drásově konají česnekové slavnosti, na nichž nechybí ani výstavka traktorů. Nejinak tomu bylo letos, kdy se uskutečnil již pátý ročník této regionální a mezi návštěvníky stále více oblíbené akce, která však zdaleka není jen o česneku.

Farmu Podal nacházíme uprostřed obce Drásov, ležící v okrese Brno-venkov, v Boskovické brázdě, přibližně čtyři kilometry východně od Tišnova. Hospodaření rodiny Podalovy má na tomto místě hluboké kořeny. „Historické prameny sahají až do roku 1654. Od té doby prošel statek mnoha rekonstrukcemi a proměnami. Nejhorší období zažil v době, kdy zde v počátcích kolektivizace hospodařilo JZD,“ popisuje historii statku Ing. Jaroslav Podal, který převzal v roce 2008 hospodářství po svém otci a od té doby pokračuje v jeho postupné proměně v moderní farmu. Citlivé stavební zásahy se dotkly nejen budov, ale také venkovních prostor. Byly zmodernizovány skladovací objekty, jejichž součástí je i třídicí linka, krouhárna zelí a prodejna, na půdě původního chléva byla s citem vybudována sušárna česneku. „Mívali jsme problémy s jeho sušením, a tak jsme v roce 2010 vybudovali v půdním prostoru zcela novou sušárnu,“ vysvětluje Ing. Podal. Kvůli správnému klimatu v sušárně nejen česneku, ale i cibule nebo jiných produktů, dominuje modřín. V roce 2018 následovala přestavba původních hospodařských staveb na moderní skladovací halu, neustálou proměnou prochází i obytný dům a arerál farmy. Protože poptávka stále roste, byla nedávno nákladem jednoho milionu korun rozšířena stávající krouhárna zelí, včetně sociálního zázemí jak pro zaměstnance, tak pro návštěvníky farmy. V přípravné fázi je výstavba další moderní skladovací haly o rozměrech 10x20 m v zadní části farmy. V plánu je také vybudování ubytovací kapacity jak pro sezónní brigádníky, tak pro hosty na statku.

Specializace na zeleninu

Otec Jaroslava Podala začal po restituci hospodařit na 12,5 ha zemědělské půdy. Tuto výměru jeho syn postupně zvětšil na současných 29 ha. Při specializaci na zeleninu a zajišťování téměř všech činností vlastními silami, považuje farmář danou výměru a objem produkce za optimální a maximum toho, co dokáže vlastními silami a prostředky zvládnout a následně co nejlépe ekonomicky zhodnotit. Při prodeji vypěstovaných produktů ve faremní prodejně pomáhá Jaroslavu Podalovi široká rodina a brigádníci, stejně jako při sklizni.

Počet a druh pěstovaných plodin prošel v průběhu času postupným vývojem. Tradičními produkty pěstovanými na farmě jsou česnek, cibule, zelí červené i bílé, brambory (sedm odrůd všech varných typů) a obilniny. K nim Ing. Podal přidal v minulých letech ještě dýně, vodní melouny a červenou řepu.

Za česnekem do Drásova

Farma Podal je vyhlášená pěstováním česneku. Je nejzajímavějším produktem, jemuž se na statku věnují od samého počátku. Česnek je také ústředním tématem letních slavností. Pěstovaný česnek je v kvalitě sadby, část produkce je určena pro společnost Moravoseed CZ a. s. Mikulov. Sklizní a sušením však příběh česneku na farně v Drásově nekončí. Od roku 2019 pořádá Jaroslav Podal vždy na konci července Česnekové slavnosti. Jeho cílem je, aby farma ožila a návštěvníci mohli nahlédnout do zákulisí výroby potravin. Nejde jen o zisk, ale o prezentaci a prohlubování vztahů mezi zemědělcem a jeho zákazníky a také občany obce, v níž hospodaří.

Červení na slavnosti

Farmář dlouhodobě spolupracuje při nákupu zemědělské techniky se společností GROCENTRUM ZS, a tak je součástí česnekových slavností vždy i výstavka traktorů z nabídky firmy AGROCENTRUM ZS. Ta má ve svém portfoliu stroje značek Massey Ferguson, Valtra a Kubota. Na letošní česnekovou slavnost přivezla tři červené krasavce, dva se značkou Massey Ferguson a jednu Valtru.

Více v zářijovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down