13.10.2023 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Budoucnost – propojení strojů a lidí

Kdo a kde co právě dělá? V rámci malého či rodinného zemědělského podniku najít odpovědi není problém, ale na velkém podniku jsou ty správné informace ve vhodnou chvíli často hůře dostupné. Pomocnou ruku mají podat systémy telemetrie. Dovolují plánovat zakázky, přenášet je do příslušných strojů a dokumentovat prováděné operace.

Zemědělské podniky mají různou strukturu. S tím jsou i nároky na pracovníky rozdílné. Podniky s velkým počtem menších pozemků musí vynakládat mnoho času a úsilí na plánování prací a jejich dokumentaci. Naproti tomu podniky s velkým počtem zaměstnanců pak potřebují více času na personální plánování. V době nedostatku vhodných pracovních sil, zákonných restrikcí a kontrol a stále se zkracujícího optimálního období pro polní práce musí zemědělci svůj čas využívat efektivně.

Náročné plánování práce

Mnoho času si stále vyžádají organizační záležitosti jako například správa pozemků, plánování zakázek s konkrétními typy strojů a jejich obsluhami stejně jako dokumentace provedených operací na polích. Četná nová řešení, nabízená výrobci zemědělské techniky uživatelům strojů, vhodně zemědělce v této práci podporují a umožňují snížit časovou náročnost při organizaci chodu podniku. A to i tak, že umožňují včasné plánování údržby strojů.

Elektronické zakázky

Zakázky se nejprve sestaví v elektronické kartotéce honů ve všeobecně uznávaném formátu, například Isoxml. A to včetně moderních inteligentních systémů precizního zemědělství, které dovolují dále snižovat náklady na výrobu, jako jsou předpisové mapy pro lokálně variabilní aplikaci, ovládání sekcí či navigační systém. Zakázky je možné si připravit předem.

Data připravené konkrétní zakázky je pak možné odeslat přímo do stroje. Řidiči v kabině se na okraji obrazovky terminálu objeví přijatá zpráva v podobě malého okna, podobně, jako se projeví přijatá zpráva na inteligentním mobilním telefonu. Řidič může ještě přijatou zakázku různě pozměnit. Pokud je přípojný stroj ovládán pomocí ISOBUS, je na základě přijaté zakázky automaticky nastaven nejen traktor, ale i připojený stroj.*

Více informací v týdeníku Zemědělec č. 43/2023

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down