23.10.2023 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O čerstvou zeleninu se stará trojice Steyrů

„Jsme rodinná farma zaměřená na produkci a prodej brambor a zeleniny. Vše potřebné si umíme zorganizovat sami, od nákupu osiv a sadby, strojů, práce na poli i na farmě, ochrany rostlin, zpracování i distribuce výpěstků. Dbáme na nejvyšší kvalitu naší produkce,“ říká Jaroslav Bodlák v úvodu návštěvy jeho farmy ve středočeských Semicích, kde se do práce zapojuje trojice červenobílých koní Steyr. Moderně vybavené skladovací prostory i speciální zemědělská technika vzešly z tisíců hodin především ruční práce, které jsou každoročně s pěstováním zeleniny a brambor spjaty. Majitelé mohou být na svou rodinnou farmu náležitě hrdí.

Vždy čerstvou zeleninu s perfektním vzhledem dodává Jaroslav Bodlák do obchodních řetězců, kde ji zákazníci naleznou pod označením s českou vlajkou. Jedná se o klasickou a svazkovou mrkev, cibuli, květák, zelí, celer i petržel. Zkušený pěstitel musí být připraven na dodávky po celý rok, stejně jako u raných či pozdních brambor.

Včas provedené polní práce

Ale farma Jaroslava Bodláka má i prodej ze dvora. Na polích s celkovou výměrou 25 hektarů orné půdy se často povedou i dvě sklizně do roka. Zelenina je přitom náročná na včasnost provedení všech pracovních operací, od zasetí až po sklizeň. Potřebné práce se někdy musí provést i za nepříznivého počasí. Kromě pracovitých zaměstnanců je zapotřebí také spolehlivá zemědělská technika, kterou našli u společnosti AGRI SYSTEM, s.r.o.

Celá výměra orné půdy se pravidelně oře radličným pluhem. Na širokém spektru půd od lehkých písčitých až po těžké jílovité černozemě je podzimní orba základem úspěchu v následujícím roce. Další energeticky náročnou prací je příprava půdy pomocí půdní frézy před sázením brambor.

Spolupráce se společností AGRI SYSTEM

Spolehlivost traktorů a servis, na který je vždy spolehnutí, jsou samozřejmostí. S touto zásadou začal Jaroslav Bodlák na podzim 2010 spolupracovat se společností AGRI SYSTEM, s.r.o. se sídlem v Uhlířských Janovicích. Rozhodnutí padlo na veletrhu Země Živitelka, ze kterého si domů odvezl první traktor od importéra Agri CS. Kompaktní model měl motor o výkonu 90 k a mezi záhony zeleniny, na dvoře farmy anebo i v dopravě zastal velké množství práce. A fungoval bez problémů. V současnosti na farmě pracují tři univerzální kolové traktory značky Steyr.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 12/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down