No ACF gallery field data found
17.10.2023 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Široká nabídka manipulační techniky

Mezi nepostradatelnou techniku na každé farmě a v každém zemědělském podniku patří stroje pro manipulaci s materiálem. Jedním z výrobců s širokou škálou výrobků pro různé činnosti v zemědělské výrobě patří britská firma JCB.  

Nabídka manipulační techniky JCB je opravdu velmi široká, o čemž se mohou pravidelně přesvědčovat návštěvníci předváděcích akcí. My se vracíme k setkání v Dymokurech se společností PEKASS a. s.

Teleskopické manipulátory

Teleskopické manipulátory JCB nabízí nosnost 3 až 6 t, výšku zdvihu 6 až 9,5 m, motory JCB DieselMAX Stage V s výkonem od 81 kW (109 k) do 129 kW (173 k) a převodovky Powershift 4st./Autoshift 6st./DualTech VT. Do výbavy patří také automatické odpružení ramene či rychloupínací zařízení Q-FIT. Jsou nejprodávanější manipulační technikou JCB na našem trhu. Celkově tvoří přibližně 35 % prodaných strojů, tedy každý třetí teleskopický manipulátor nese značku JCB. V rámci kategorie manipulační techniky JCB pak tvoří přibližně polovinu prodaných strojů. Důvodů je několik. Jednak je to kvalita strojů, jednak šířka nabídky. Tu tvoří čtyři modelové řady, které mohou být dále modifikovány ve vztahu k převodovce, sedačce, osvětlení a dalším prvkům výbavy. 

Teleskopické kloubové nakladače

Kloubové nakladače s teleskopickým ramenem Telemaster v sobě slučují výhody manipulátorů a kolových kloubových nakladačů. Obsluha má k dispozici centrálně umístěné teleskopické rameno a současně i výhodu kloubového podvozku. Sedí vysoko v pohodlné kabině umístěné ve středu stroje s motorem v jeho zadní části. Oscilační kloub umožňuje na nerovném povrchu kopírování přední nápravy.  Řada Telemasterů je široká, zahrnuje základní modely i výkonnější ´eskové´ varianty.

Kolové nakladače

Nakonec předjeli před diváky zástupci kolových nakladačů z výrobního programu firmy JCB. Zástupcem nejmenších nakladačů byl model 403 PLUS, kompaktní stroj s motorem o výkonu 50 k, velmi vhodný pro práce v uzavřených objektech s malou šířkou a výškou vjezdů. Druhým představeným kompaktním nakladačem byl nejoblíbenější a nejprodávanější zástupce této řady, model 409 AGRI. O něco větší a robustnější stroj s vyšší výškou zdvihu pohání silnější motor o výkonu 74 k s maximální rychlostí pojezdu 20 nebo 40 km/h. Své uplatnění nachází v pilařských provozech nebo živočišné výrobě. Oba kompaktní stroje mají hydrostatický systém pojezdu a jsou opět vybaveny oscilačním kloubem. A chybět nemohl ani nejprodávanější zemědělský kolový nakladač v České republice i v Evropě, model 427 HT AGRI. Nakladač pohání šestiválcový motor Cummins o výkonu 179 k prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky. Ve výbavě nechybí zámek hydrodynamického měniče na všech stupních. Při většině prací si nakladač vystačí s režimem Eco (sníženými otáčkami a nižší spotřebou paliva), při potřebě vysokého výkonu obsluha přepne na režim Power. Označení HT znamená HT kinematiku s dvěma pístnicemi po stranách a paralelním zdvihem. Ramena mohou mít standardní nebo prodloužený zdvih. Ke komfortu obsluhy přispívá kabina CommandPlus s perfektním výhledem, soustředění všech ovládacích prvků do jednoho místa a zadní couvací kamera či rychloupínací zařízení Q-FIT.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down