Aplikace na poli pod hradem Kámen

Součástí letošní celostátní polní výstavy Den Zemědělce v Kameni u Pelhřimova bylo praktické předvádění různých kategorií zemědělské techniky. Jednou z nich byla aplikační technika. Na jednom pozemku vystavovatelé předvedli tři samojízdné aplikátory a šest souprav traktorů s cisternami.

Před vlastním předváděním se ujal slova doc. Ing. Václav Brant, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze, který zdůraznil, že byli zemědělci dlouhou dobu připravováni na to, že je třeba kejdu a digestát zapravovat do půdy a omezit tak riziko ztráty dusíku. V posledních letech se však stále častěji zmiňují také technologie, v kterých se půda nezpracovává vůbec. Otázkou tak je, jak tedy efektivně dostávat kapalná organická hnojiva do půdy.

Poradil také divákům, aby nehodnotili pouze velikost cisteren, technické parametry předváděné techniky a její výkon, ale zamysleli se nad tím, jaké procesy daný aplikátor v půdě vytváří, protože půdní vlastnosti mohou být po aplikaci změněny, jednak přejezdem těžké techniky, ale také samotnou aplikací kapaliny o určitém složení.

Připomněl také, že aplikované množství hnojiva by mělo vždy odpovídat půdním podmínkám. Při větší dávce organická hnojiva v kombinaci s vodou vytěsňují z půdy vápník a hořčík, čímž dochází k poškození půdní struktury. K té rovněž dochází při nevhodném výběru pneumatik a jejich tlaku.

Kejda a digestát jsou zdroje živin a je třeba dále pracovat s jejich kvalitativními parametry. K dispozici už dnes jsou patřičné senzory, kdy na základě získaných údajů lze stanovovat dávku podle obsahu fosforu nebo dusíku. Jsme již také schopni do kejdy či digestátu cíleně přidávat další látky (dusík, fosfor, bakterie nebo vápenatá hnojiva).

Traktorové soupravy i samojízdná technika

Aktivního předvádění se zúčastnilo  šest souprav traktorů s cisternami a tři samojízdné aplikátory. Pojďme si je připomenout na přiložených fotografiích. Bližší popis najdete v reportáži v týdeníku Zemědělec.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down