15.11.2023 | 04:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Claas Xerion vyhrál hlavní kategorii

Efektivita, komfort, konektivita a udržitelnost – právě tyto argumenty přesvědčily mezinárodní porotu soutěže Tractor of the Year (TOTY), aby udělila novému Xerionu 12.650 Terra Trac ocenění v hlavní kategorii nesoucí název Open Field.

Claas Xerion 12.650 Terra Trac v areálu zemědělského podniku
Traktorem roku 2024 v kategorii Open Field je Claas Xerion 12.650 Terra Trac

S modelem Xerion je Claas již 25 let jedním z technologických tahounů v segmentu velkých traktorů. Maximální rychlost 40 km/h, nízkootáčková charakteristika motoru, hydraulika s průtokem až 537 l/min, nově vyvinuté trojúhelníkové pásové jednotky a bezkonkurenční výhled z kabiny se čtyřbodovým odpružením, to jsou jen některé z jedinečných vlastností stroje, k nimž lze dále přiřadit velkou nosnost a precizní možnosti zatáčení díky průběžnému rámu se dvěma řízenými nápravami.

„Díky vyváženému rozložení hmotnosti 50:50 je Xerion 12.650 Terra Trac specialistou na těžké tahové práce ve všech rychlostních rozsazích - ať už s kultivátorem, talířovými bránami, pluhem, secím strojem, nebo aplikátorem pro zapravení kejdy. „Navzdory výkonu, který má k dispozici, užitečnému zatížení a svým rozměrům se Xerion velmi snadno ovládá, a to díky nejnovější generaci plynulé převodovky CMATIC se čtyřmi mechanickými rozsahy a též díky asistenčnímu systému CEMOS pro optimalizaci nastavení převodovky, kontrolu trakce a dotížení – jasnými výhodami z hlediska výkonnosti a spotřeby paliva,“ konstatuje porota TOTY.

Nejvyšší uznání

„Efektivní tahové vlastnosti byly vždy pevně zakotveny v DNA našich traktorů,“ vysvětluje Dr. Martin von Hoyningen-Huene, technologický ředitel Claas Group zodpovědný za divizi traktorů a nářadí. „Zejména Xerion vyniká svou koncepcí pohonu všech kol s nekompromisně efektivním a k půdě šetrným konceptem přenosu výkonu. S modelovou řadou Xerion 12 jsme převzali silné a dobře známé přednosti Xerionu, které oceňují zákazníci z celého světa, dále je rozvinuli a spojili s více než 25 lety zkušeností z vývoje a výroby do silného a přesvědčivého celku. Skutečnost, že Xerion, za jehož existenci osobně vděčíme Helmutu Claasovi, získává nyní a poprvé za 25 let své existence na trhu ocenění TOTY, je velkým úspěchem celého vývojového týmu.“

Na kolech i pásech

Řada Xerion 12 zahrnuje dva modely s označením 12.590 a 12.650, které se pro globální trh vyrábějí ve verzi Terra Trac i kolové Trac v továrně v německém Harsewinkelu. Šestiválcové motory Mercedes-Benz o zdvihovém objemu 15,6 l jsou schváleny pro provoz s hydrogenovanými rostlinnými oleji (HVO), nakonec všechny nové stroje jsou nyní na výrobní lince plněny tímto syntetickým palivem vyrobeným z použitých rostlinných olejů a dalších organických materiálů.

Nejmodernější ovládací a telemetrické funkce Xerionu jsou určené pro moderní zemědělství a umožňují nejen automatizované navádění, řízení sekcí, variabilní rychlost práce a dokumentaci, ale také optimalizaci výkonu stroje pomocí systému CEMOS.

Od konce roku 2024 nabídne modelová řada Xerion 12 ještě více konektivity a to díky novému systému připojení, jež poskytne základ pro další vývoj směrem k vysoké automatizaci pracovních procesů a dokonce i k autonomii o níž se mohli přesvědčit i návštěvníci letošního veletrhu Agritechnica.*

Ocenění TOTY 2024 v kategorii Open Field si na pódiu přebrali: Dr. Martin von Hoyningen-Huene, Jan-Willem Verhorst, Matthias Mumme, Jan-Hendrik Mohr, Johannes Weisbrodt, Ingo Kirchbeck (zleva)
Ocenění TOTY 2024 v kategorii Open Field si přebrali: Matthias Mumme, Jan-Willem Verhorst, Dr. Martin von Hoyningen-Huene, Jan-Hendrik Mohr, Johannes Weisbrodt, Ingo Kirchbeck (zleva)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down