22.11.2023 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonné a spolehlivé senážní návěsy

Akciová společnost AGRA Březnice a.s. u Bechyně obhospodařuje 2600 hektarů zemědělské půdy. Jedná se o podnik se smíšeným zaměřením, který se věnuje jak rostlinné, tak i živočišné výrobě. V chovu skotu dosahuje dlouhodobě velice dobrých výsledků, o čemž svědčí i velice pěkná užitkovost červenostrakatého skotu. Živočišná výroba zahrnuje též chov 185 kusů prasnic. Oba dva chovy jsou chovy s uzavřeným obratem stáda.

Pro více než pět set krav v uzavřeném obratu stáda je zapotřebí zajistit dostatek krmiva i steliva. Tomu musí také odpovídat výkonnost a spolehlivost používané techniky. 

Senáže postaveny na vozech

Technologie sklizně senáží z luk a z porostů vojtěšky a jetelů je založena na využívání senážních návěsů. Tato technologie je výkonná, zároveň ale organizačně nenáročná, s nízkými náklady a flexibilní. U senážních vozů dominuje v podniku jejich tradiční rakouský výrobce Pöttinger. Podnik AGRA Březnice by mohl psát dějiny senážních návěsů Jumbo – jakmile  Pöttinger přišel s první generací vozů, ihned si zemědělci z Březnice jeden pořídili. Psal se rok 1999 a byli jedni z prvních uživatelů senážního návěsu této značky v ČR. Vůz Jumbo se velmi osvědčil. Jeho uvedením do provozu bylo dosaženo úspor pracovních sil při zjednodušení práce.

Rychlá a levná sklizeň slámy

I při sklizni slámy se vůz Pöttinger Jumbo první generace výborně osvědčil. Díky své enormní pohltivosti materiálu se ložná plocha rychle naplnila slámou a u stohu byl pak celý vůz zase rychle vyložený – bez vystupování z kabiny traktoru. Není proto problém sklízet slámu z velké výměry orné půdy za ideálních podmínek.

Osm vozů od roku 1999

Od roku 1999 se v podniku AGRA Březnice a.s. vystřídalo celkem osm senážních návěsů firmy Pöttinger. Staly se velice oblíbenými a v současnosti jsou tam využívány tři tyto vozy: Jumbo 7210 Combiline, Jumbo 10010 Combiline a nejnovější Jumbo 8540. Při sklizni slámy pracují vždy dva tyto vozy, někdy i tři současně.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 1/2024.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down