07.11.2023 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do trvalých travních porostů

Společnost AgroKonzulta Žamberk spol. s r. o. v rámci svého podzimního dne otevřených dveří předvedla v praktických ukázkách práci zemědělské techniky. Postupně se představily tři soupravy, simulující aplikaci kejdy, údržbu trvalých travních porostů a mulčování.

Specialistou na údržbu trvalých travních porostů je značka Güttler. Její stroje GreenMaster mají modulární konstrukci. Na rámu mají osazen přední smyk Ripperboard (variantně smykovou lištu), za nímž následují prstové brány ve dvou řadách a prizmatické válce Güttler. Brány mohou být osazeny secím strojem na přísev trav. Luční brány mohou být ve třech variantách, většinou jako dvouřadé s pružinami o průměru 12 mm a mechanickým nastavováním přítlaku.

Brány s válcem a přísevem

Při ukázce byla souprava na přísev složená z bran GreenMaster 600 a válce Master 620 vybavena secím strojem pro výsev trav. Secí stroje mohou mít různý objem i pohon (hydraulický, elektronický nebo vývodovým hřídelem). Brány se vyrábějí v pracovních záběrech 3 až 8 m.

Válec Green Master 600 velmi dobře kopíruje terén. Je složen z párů hvězdic o různém průměru (45/50 cm), otáčejících se na společném hřídeli. Díky excentrickému pohybu větší hvězdice a různé obvodové rychlosti mají hvězdice samočisticí efekt. Válce Master najdou uplatnění při ošetřování trvalých travních porostů, kdy rozruší drny, podpoří odnožování trav, půdu provzdušní a usnadní vsakování vody. Díky přední hydraulicky stavitelné smykové liště je lze použít i pro ošetřování pozemků poškozených nájezdy černé zvěře. V polní výrobě se uplatní zejména při drobení hrud po orbě, při utužení půdy po setí některých plodin, na jaře pak při provzdušňování porostů v době odnožování a rozrušování půdního škraloupu. Válce dosahují pracovního záběru až 15 m. Předvedená souprava byla nastavena optimálně pro jarní ošetření travních porostů s přísevem.

Více o této akci v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down