23.11.2023 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro strip-till i no-till

Na  polním dnu společnosti LUKROM, spol. s r. o., v Tlumačově byla představena zemědělská technika značek Horsch, Leeb a JCB. Jednou z předváděných kategorií byly také secí stroje.

V rámci bohaté nabídky výrobce Horsch byly představeny secí stroje jak univerzální, tak určené pro určité technologie zpracování půdy a setí. V tomto případě strip-till a no-till.

Focus 3

Secí stroj Focus 3 je vhodný do technologie strip-till. Při jedné jízdě provede postupně několik pracovních operací. Úzké radličky Ultra LD s šířkou 2,5 cm (s možností současného přihnojení pod patu, do povrchové vrstvy půdy nebo do obou hloubek v poměru 1:1) hluboko prokypří půdu, za nimi následující řada disků buď ve zvednutém stavu vytváří hrůbky (pro setí řepky), nebo spuštěné disky urovnají povrch do roviny. Poté následuje utužení pneumatikovým pěchem a výsev.  Focus se vyrábí v pracovních záběrech 3; 4 a 6 m.

Avatar 4.16 SD

Do technologie no-till zapadá představený secí stroj Avatar 4.16 SD. Tento univerzální secí stroj je schopen kvalitně zasít do připravené půdy i přímo do mulče, do půdy suché i mokré. Může být osazen dvou- nebo tříkomorovým zásobníkem, jeho secí botky jsou podle pracovního záběru umístěné buď ve dvou řadách s roztečí 16,7 cm (pracovní záběry 3 až 8 m), nebo v jedné řadě s roztečí 25 cm (od 12 m). Druhá varianta je vhodná i pro hybridní zemědělství, protože při této rozteči řádků umožňuje řadu mechanických kultivačních zásahů. Jednokotoučovou výsevní botku single disc s kluznou patkou (je to vlastně poloviční botka Maestra) pro vytvoření drážky tvaru V doplňuje opět kolo pro vedení hloubky. To může být plné (univerzální) a nebo paprskové (vhodné do jílovitých půd). Toto kolo jednak udržuje konstantní hloubku setí, jednak zpětně utužuje půdu v drážce, čímž snižuje výparu. Při setí disk botky odstraní rostlinné zbytky a patka vytvoří V drážku. Do té je následně uloženo osivo a uzavírací kolečko drážku opět zahrne.

Více v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down