29.12.2023 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Secí stroje pro různé nároky

V segmentu přesného setí má výrobce Kuhn v nabídce tři typy secích strojů. Jednotlivé modely se liší konstrukcí a z ní vyplývající cenou a určením do příslušných podmínek. Jejich společnou vlastností je pak možnost setí různých plodin na různou rozteč řádků.

Společnost KUHN CENTER CZ má ve svém portfoliu celou řadu modelů, z nichž si vybere jak malý farmář upřednostňující jednoduchou konstrukci a nízkou cenu, tak velký zemědělský podnik, jehož prioritou je nejen kvalitní přesné setí, ale také vysoký výkon a produktivita práce.

Pro nenáročné

Nejnižší řadu tvoří přesné secí stroje Planter 3, určené pro setí do zpracované půdy. Jsou to konstrukčně jednoduché, cenově dostupné stroje pro nenáročné farmáře, kteří sice požadují kvalitní secí stroj, ale upřednostňují cenu nad výbavou. Secí stroje Planter 3 mohou mít pevný nebo sklopný rám, popřípadě mohou být tažené. Maximální přítlak výsevního ústrojí dosahuje 80 kg, pracovní rychlost se pohybuje od 3 do 7 km/h.

Nový nástupce

V roce 2020 uvedl výrobce Kuhn na trh řadu přesných secích strojů Kosma, která v sobě slučuje lehkost secího stroje Planter 3 a kvalitu a přesnost vyššího modelu Maxima 3. Stejně jako v případě jednoduššího modelu je Kosma (s přítlakem 60 až 120 kg) určena pro výsev do připravené půdy. Setí je však o 30 % rychlejší. Kosma využívá řadu komponentů z vyšší řady Maxima 3, je ale o čtvrtinu lehčí a její těžiště je blíže traktoru. Je to dáno především kratšími vozíky s hmotností nižší o 25 kg. Kosma je tak určena pro majitele lehčích traktorů, kteří sejí převážně do připravené půdy.

Pro nejnáročnější

Vlajkovou lodí firmy Kuhn v oblasti přesných secích strojů na našem trhu je modelová řada Maxima 3. V šesti- a osmiřádkovém neseném provedení je nejžádanějším modelem této značky v České republice. Vyrábí se s pevnými, sklopnými a teleskopickými rámy i jako tažený stroj. Vybírat lze z dvanácti různých modelů s pracovním záběrem od 6 do 12 řádků, vhodných pro výsev kukuřice, slunečnice, cukrové řepy, řepky, sóji a jiných plodin s roztečí řádku od 37,5 do 80 cm. Výsevní vozík se zásobníkem na 50 l osiva a dvoudiskovým výsevním ústrojím, uložený na paralelogramu, si zákazník může nakonfigurovat podle svých potřeb. Volit lze různé přední i zadní příslušenství (jednoduchý odrážeč hrud, koltr, hvězdicová kola, zadní přítlačné kolečko, uzavírací disky a další). Přítlak lze nastavit až na 180 kg, což umožňuje využít přesný secí stroj Maxima 3 i v minimalizačních technologiích a pro setí do mulče. Secí stroje Maxima 3 využívají podtlakový systém rozvodu vzduchu vnitřkem rámu od turbíny poháněné vývodovým hřídelem nebo hydraulickým systémem traktoru. Pohon secího stroje může být mechanický nebo elektrický.

Supra

V loňském roce byl na zahraničním trhu představen nový model přesného secího stroje pod názvem Supra. Výrobce Kuhn zvolil jako úvodní největší možný model s 24 řádky a roztečí 70 cm. V tomto provedení však není se svými přepravními rozměry pro náš trh vhodný. Modelu vhodného pro naše podmínky se naši zemědělci dočkají pravděpodobně v roce 2026. Supra nabízí největší přítlak až 330 kg, je tak vhodná pro přímé setí a pro no-till technologie.

Více v prosincovém Farmáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down