17.12.2023 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Specialista na příkré svahy od rakouského výrobce

Firma Pöttinger je v důsledku svého sídla v Rakousku dobře obeznámena s podhorskými a kopcovitými podmínkami, kdy se pozemky nacházejí ve velkých svazích a jejich povrch je značně nerovný. Syntézou bohatých zkušeností je program techniky pro sklizeň v takových podmínkách s označením Alpin.

Technikou pro sečení porostů pícnin v podhorských podmínkách jsou žací stroje Pöttinger Novacat F Alpin, které vhodným způsobem slučují stabilitu, lehkou konstrukci a enormní svahovou dostupnost. U žacích strojů se záběrem 2,20, 2,62 a 3,04 m se konstruktérům podařilo udržet hmotnost na úrovni 400, 450, resp. 490 kg. Společně s krátkou konstrukcí nových žacích strojů mohou být provozovány s lehkými traktory či horskými nosiči nářadí.

Těžiště blízko k traktoru

Tajemství celkově krátké konstrukce, díky níž je těžiště žacích strojů posunuto blízko k traktoru, firma Pöttinger rovněž odhalila. Konstruktéři zaintegrovali hnací ústrojí do rámu stroje Novacat F. Vstupní převodovka je usazena v hlavním rámu stroje. Těžiště se nachází ve vzdálenosti pouze 350 milimetrů před připojovacím rámem. Hlavní rám je prodloužený a jako takový může být zúžen. Tím se docílí redukce hmotnosti stroje při zachování stability.

Pohon probíhá v bezpečném prostoru uvnitř rámu. Výkon je od traktoru přenášen prostřednictvím kloubových hřídelí a převodovky až k žacímu nosníku. Přítomnost otvorů usnadňuje provádění údržby. Jak je u mnoha diskových žacích strojů NovaCat firmy Pöttinger zvykem, pohon probíhá středem od prvního žacího disku.

Středové zavěšení

Nové žací stroje Novacat F Alpin jsou zavěšeny středově, tedy ve svém těžišti. Závěs dovoluje příčný výkyv +/- osm stupňů. Při vyzdvihnutí je žací lišta stabilizována prostřednictvím tlumiče. Za jízdy se díky tomu nemůže volně kývat, což usnadňuje přejíždění řádků a napomáhá stabilitě soupravy v průběhu přejezdů.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down