Kvalita práce při přípravě půdy a setí do značné míry rozhoduje o výši sklizně. Zasetím se vytvoří základ pro následný vývoj porostu. Aby tato operace mohla proběhnout úspěšně, je třeba vytvořit pro ni vhodné prostředí. Na jaře je třeba brát ohled na citlivost půdy k utužení a na zachování vlhkosti pro rovnoměrné vzcházení osiva.
Půda je významný produkční kapitál každého zemědělce. Způsob zpracování půdy do značné míry rozhoduje o využití potenciálu rostlinami. Představuje také operaci spojenou s významnou výší nákladů v rámci hospodaření na podniku.
Problémy se škůdci a chorobami
Využívání půdoochranných technologií sice snížilo energetickou náročnost zpracování půdy, ale v dlouhodobém horizontu se objevily problémy v oblasti ochrany rostlin. Ukázalo se, že bez pravidelného zpracování půdy do větší hloubky lze těžko udržovat hygienu půd na dobré úrovni.
Orba má svůj význam
Využívání bezorebnénebo klasické technologie je otázkou spíše názoru řídicích pracovníků, jejich zkušeností a zaměření, než velikosti podniku. V intenzivních obilnářských osevních postupech se využívá pravidelná orba jako nástroj ke spolehlivému potlačování výskytu plevelů, úklidu slámy a likvidaci výdrolu. Samozřejmostí je orba také u pěstitelů brambor; u cukrovky to již tak jednoznačné není, protože se pěstuje také na hrůbcích. Při orbě pod jařiny je výhodou to, že lze využít přirozeného období ke slehnutí půdy, takže na rozdíl od setí ozimů není třeba intenzivního nasazení pěchů při orbě a pěchovacích válců u secích kombinací.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!