Půda je významný produkční kapitál každého zemědělce. Způsob zpracování půdy do značné míry rozhoduje o využití potenciálu rostlinami. Představuje také operaci spojenou s významnou výší nákladů v rámci hospodaření na podniku.
Využívání půdoochranných technologií sice snížilo energetickou náročnost zpracování půdy, ale v dlouhodobém horizontu se objevily problémy v oblasti ochrany rostlin. Ukázalo se, že bez pravidelného zpracování půdy do větší hloubky lze těžko udržovat hygienu půd na dobré úrovni.
Využívání bezorebné nebo klasické technologie je otázkou spíše názoru řídicích pracovníků, jejich zkušeností a zaměření, než velikosti podniku. V intenzivních obilnářských osevních postupech se využívá pravidelná orba jako nástroj ke spolehlivému potlačování výskytu plevelů, úklidu slámy a likvidaci výdrolu. Samozřejmostí je orba také u pěstitelů brambor; u cukrovky to již tak jednoznačné není, protože se pěstuje také na hrůbcích. Při orbě pod jařiny je výhodou to, že lze využít přirozeného období ke slehnutí půdy, takže na rozdíl od setí ozimů není třeba intenzivního nasazení pěchů při orbě a pěchovacích válců u secích kombinací.
Více informací v Zemědělském týdeníku.*