05.02.2024 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Luční vály Golem jsou držáci

Období jara přináší potřebu věnovat pozornost stavu luk a pastvin. Tedy napravit škody způsobené přes zimu černou zvěří, zvážit vyčesání mechů, šetrné prokypření a provzdušnění půdy, stejně jako případný přísev. Všechny tyto úkony lze uskutečnit s využitím největších lučních válů na trhu GOLEM od české společnosti SMS CZ.

Společnost SMS CZ se zeptala svého zákazníka pana Jungvirta na zkušenosti z praxe. Pan Jungvirt je soukromý farmář hospodařící na 570 ha pozemcích u vodní nádrže Lipno v Čechách v blízkosti rakouských hranic a pracuje s lučními vály Golem 540.

Stroj na farmě využívám více než čtyři roky a za tu dobu jsem s ním nemusel řešit žádné problémy. Je to robustní stroj, jednoduchý na ovládání, který nám pomáhá kultivovat pastviny a zlepšit růst a stav našich pícnin,“ začíná své vyprávění o zkušenostech s Golemem František Jungvirt.

Farmář se společně se třemi svými pracovníky stará také o 200 ks dobytka určeného na maso. Farma hospodaří v režimu bio, tedy na svých pozemcích nevyužívá žádná nestatková hnojiva.

„Před přibližně pěti lety jsem při návštěvě sousedního zemědělského družstva nabyl dojmu, že stav a kvalita jejich píce byla v lepší kondici, než má. Zjistil jsem, že pro údržbu svých pastvin využívají luční vály. Od tohoto zjištění pak následovala rychlá cesta k tomu si najít výrobce těchto strojů a zjistit nabídky. Po jednáních se zástupci společnosti SMS CZ s. r. o. jsem se rozhodl zakoupil jejich model Golem 540. A musím říct, že s jeho pořízením se zlepšil stav a kvalita pastvin i píce samotné,“ vypráví Jungvirt.

Správný výběr

Při výběru strojů se farmář zajímal o využití stroje v praxi, tedy co mimo válení půdy se strojem získá a za jakou cenu. Vítězem se nakonec staly vály Golem.

„S pracovním záběrem 5,4 m máme stroj, se kterým se o naše výměry postaráme rychle. Líbí se mi také, že stroj můžeme využít nejenom pro uválení, ale díky sečce zároveň přisíváme, obnovujeme pastviny a vyčesáváme i mechy bez nutnosti narušení povrchu,“ upřesňuje Jungvirt a pokračuje: „V naší lokalitě se potýkáme s divokými prasaty, a tak je pro nás důležité každé jaro upravit stav pastvin po jejich řádění a poškozená místa srovnat, zhutnit a přisít. S tímto nám Golem perfektně pomáhá.“

K dispozici ve dvou verzích

Luční vály Golem jsou k dispozici ve dvou verzích – Golem 300 a Golem 540. Stroje se liší pracovním záběrem 3 a 5,4 m. Užší verze je osazena jediným válcem, zatímco Golem 540 je vybaven hned třemi. V transportní poloze stroj hydraulicky zvedne krajní dva válce kolmo vůči stoji. Hmotnost se pohybuje dle potřeby a míry dotížení válců od 1,9 tuny až do 11,3 tuny. Stroj je oblíben i pro širokou nabídku příslušenství, od různé síly stěn válců, přes secí nástavbu, svahovou brzdu, flotační kola, až po různé typy rovnacích sekcí. Jde zkrátka o největší a nejtěžší vály na trhu, které mají robustní konstrukci, jsou odolné a jednoduché na ovládání.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down