05.02.2024 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přímé setí meziplodin má své výhody

Dnes jsou bezorebné technologie samozřejmostí u tisícovek zemědělských podniků v celé Evropě. Pomáhají nejen zvyšovat výkonnost v přípravě půdy a setí, ale také chránit půdu před vodní i větrnou erozí či před vyplavováním živin a vhodně reagovat na vývoj počasí. Řada podniků jde cestou snižování intenzity zpracování půdy a celoročního pokrytí pole, kdy v zimním období jsou pole pokrytá meziplodinou (v našich podmínkách přirozeně či uměle umrtvenou). V obdobích s nedostatkem srážek je výhodou takové technologie značná úspora cenné půdní vláhy.

Další posun v úsporách půdní vláhy přináší přímé setí. To má výhodu v tom, že s půdou se hýbe skutečně jen minimálně, nemůže tedy vysychat a voda ani neodtéká z povrchu pole.

Úspora půdní vláhy

A tím, že se s ornicí téměř nehýbe, se nepodněcují semena plevelů ke vzcházení. Náklady na herbicidy jsou tak oproti systému s celoplošným zpracováním půdy nižší, a rostliny kulturní plodiny se mohou vyvíjet bez nežádoucí konkurence rostlin plevelných. Nižší počet přejezdů po poli znamená i menší zhutňování půdy.

Úspěšné tažení Avataru Evropou

Přímé setí je téma, kterým se delší dobu zabývá i firma Horsch. V roce 2015 uvedl Horsch na trh v Evropě secí stroje Avatar. Na první generaci strojů byly na základě poznatků z praxe ještě provedeny určité změny, a stroje druhé generace si již úspěšně razí cestu starým kontinentem napříč všemi půdními podmínkami. Většina zákazníků již má dlouholeté zkušenosti s konzervačním systémem hospodaření a dokáže Avatar snadno začlenit do svých postupů. S tímto strojem již není zapotřebí provádět žádné extra zpracování půdy před setím.

Zrovna tak lze ihned po sklizni předplodiny přistoupit k setí meziplodiny. Pokud je v půdě ještě vlhkost, tím lépe, ale i když z důvodu vysokých letních teplot již není, i tak si robustní velké jednokotoučové secí botky Horsch Avatar s velkým přítlakem se setím poradí.

Více informací v týdeníku Zemědělec č.7/2024.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down