08.02.2024 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pneumatické secí stroje s precizním ukládáním osiva

Také v oblasti kombinovaných tažených secích strojů pro přípravu půdy a setí má firma Kverneland své zástupce – stroje řady u-drill. Vyrábějí se s pracovním záběrem 3 m, 4 m (pevný) a 6 m (sklopný). Secí stroje u-drill mají integrovanou předřazenou sekci krátkých talířových bran pro přípravu půdy před setím.

Secí stroj U-Drill 4001 o záběru čtyř metrů byl vystaven na stánku výrobce Kverneland na veletrhu Agritechnica 2023. Talíře provádí nakypření půdy a rozbití hrud. O následné urovnání povrchu se stará pěch tvořený širokými pneumatikami. Ty jsou usazeny přesazeně, takže před sebou netvoří val půdy, který by nadměrně zvyšoval pracovní odpor.

Propracovaný systém ukládání osiva

Každá široká pneumatika utužuje půdu pro čtveřici secích botek. Osivo, uložené botkami do výsevní rýhy, je následně přitlačeno do půdy opěrnými kolečky. Kverneland dává možnost volby jedné ze dvou meziřádkových vzdáleností 12,5 nebo 16,7 cm. Osivo, uložené botkami do výsevní rýhy, je následně přitlačeno do půdy opěrnými kolečky. Finální precizní urovnání povrchu obstarává jednořadý zavlačovač.

Proto, aby bylo možné dosahovat se secími stroji vysoké výkonnosti, je jejich konstrukce přizpůsobena vysoké provozní rychlosti (10–18 km/h), současně s precizním udržováním nastavené hloubky ukládání osiva.

Precizní výsevní systém

Hloubku výsevu lze nastavit centrálně na ovládacím ISOBUS terminálu secího stroje anebo traktoru. Přesný výsev zajišťuje výsevní systém ELDOS s elektrickým pohonem a elektronickou kontrolou. Výsevní ústrojí má možnost volby jednoho z pěti výsevních válečků. U provedení se záběrem 3 a 4 m má zásobník osiva kapacitu 3 000 l, u provedení se šířkou 6 m pak 4 350 l. Obsluze také dokáže usnadnit práci automaticky řízené otáčení na souvratích.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down