01.02.2024 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výběr kompaktních manipulátorů

Manipulátory, původem ze stavebnictví, se v posledních desetiletích rozšířily do zemědělství, komunální sféry, kompostáren, provozů pro zpracování dřeva a dalších odvětví. Kompaktní modely v základním provedení mají výšku kabiny do 2000 mm a celkovou šířku do 1600 – 1800 mm. Se širšími pneumatikami nepřesahují zpravidla 2000 mm.

Z hlediska dalších parametrů dodejme, že maximální nosnost obvykle činí 1200 – 2700 kg a maximální dosah 4 – 6 m. Někteří výrobci řadí do dané třídy také modely s nosností do 3000 – 3300 kg a dosahem do 7 – 9 m. Mezi pohonnými jednotkami převažují stále klasické spalovací motory, jak tří-, tak čtyřválcové, které obvykle poskytují výkon 18,4 – 55 kW (25 – 75 k). V případě výkonnějších strojů jde o výkon do 88 kW (120 k). Do hry však stále častěji vstupují elektrické a hybridní modely.

Základní koncepce strojů

Kompaktní modely jsou zpravidla dodávány s řízením všech kol. Někteří výrobci však nabízí i techniku s řízením pouze kol zadní nápravy. Z hlediska zastoupení těchto nakladačů jde však pouze o ojedinělé řešení. Řízení všech kol má zásadní význam pro obratnost stroje a díky dalším režimům řízení kol umožňuje nejrůznější využití. Řada kompaktních strojů nabízí ve standardním provedení pouze řízení všech kol, díky němuž dosahují stroje minimálního poloměru otáčení. Tyto vlastnosti využijeme ve stájových prostorách, zahradnických provozech, nebo členitém terénu. Některé modely, pokud jimi nejsou vybaveny standardně, nabízí na přání další dva režimy řízení. Prvním je pouze řízení kol přední nápravy, vhodné při přepravě na pozemních komunikacích a přejezdech. Klasický poloměr otáčení přispívá rovněž k bezpečnosti provozu. Druhým režimem nad rámec řízení všech kol je krabí krok. V takovém případě se stroj pohybuje směrem vpřed nebo vzad a současně vlevo nebo vpravo. Krabí krok využijeme v případech, kdy se potřebujeme přiblížit ke stěnám stájových provozů nebo při vrstvení materiálů v silážních žlabech. S ohledem na skutečnost, že se řada kompaktních manipulátorů využívá v uzavřených prostorech a bez požadavků na přejezdy, vystačí uživatelé často se základní konfigurací a řízením všech čtyř kol.

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v únorovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down