15.02.2024 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Manipulátory nejvyšších tříd

Výkonová kategorie manipulátoru odpovídá požadavkům na prováděné práce. Činnosti, které provádíme ve venkovních prostorách, nás neomezují z hlediska vnějších rozměrů používané techniky. Prioritou jsou vlastnosti, jakými jsou maximální nosnost a dosah teleskopického výložníku. Rovněž se zaměřujeme na co nejvyšší tlačnou a trhací sílu. S danými parametry jdou ruku v ruce výkonové parametry pohonných jednotek a použité druhy převodových ústrojí.

Modely nejvyšších řad mají hydrostatický pojezd nebo kombinaci hydrodynamického měniče a stupňové převodovky. Někteří výrobci nabízí kombinaci hydrostatického pojezdu a stupňové převodovky. A rovněž se setkáme s modely osazenými převodovkami s hydraulickým a mechanickým větvením točivého momentu. Do kategorie výkonných manipulátorů patří farmářské nakladače vybavené zadním tříbodovým závěsem a vývodovým hřídelem, které můžeme využít jako klasické trakční prostředky. Do řady modelů vyšších tříd můžeme zařadit také modely opatřené předními hydraulicky sklopnými stabilizačními podpěrami.

Různé výkonné nakladače

S ohledem na výkonové parametry půjde o techniku osazenou zejména čtyřválcovými motory. Jejich agregáty nabízí obvykle minimální výkon od 88 – 96 kW (120 – 130 k) výše. Dalším kritériem, kterým definujeme, zda jde o výkonný model, je maximální dosah na čepu nářadí. V našich podmínkách jsou populární zejména nakladače s nosností od 4000–5000 kg a s dosahem nad 7 – 8 m. Ty doplňují modely s dosahem nad 9 m s maximální nosností 3300–3800 kg.

Různá převodová ústrojí

Výkonovým parametrům výše uvedených manipulátorů odpovídají použitá převodová ústrojí. S ohledem na dosahování vysoké produktivity práce nabízí většina modelů maximální rychlost 40 km/h. Některé modely nabízí dokonce maximální rychlost 50 km/h. Rovněž se setkáme s manipulátory, které kromě maximální rychlosti 40 km/h nabízí také varianty s rychlostí 20 nebo 30 km/h. Pro jednotlivé modely jsou typická různá převodová ústrojí. Vybrané typové řady pak nabízí možnost volby převodového ústrojí. Bez ohledu na výkonovou řadu manipulátoru nabízí někteří výrobci hydrostatický pohon pojezdu. Jednotlivé modifikace se liší jak z hlediska dosahované maximální rychlosti, tak počtu hydraulických motorů, které zajišťují přenos točivého momentu na pojezdová kola. Základní provedení mají jeden hydraulický motor, který zajišťuje přenos výkonu v celém rozsahu pojezdové rychlosti, zpravidla 0 – 40 km/h. S rostoucími požadavky na dosažení vyšší tlačné síly používají někteří výrobci dva hydraulické motory. Zejména při přejezdech využijeme potenciál jednoho motoru, do kterého dodává čerpadlo hydrostatického pojezdu maximální množství hydraulického oleje pro dosažení maximální rychlosti pojezdu. Při manipulaci s materiálem, zemních pracích nebo práci na polních hnojištích, zajištují přenos točivého momentu oba dva hydraulické motory. Důvodem je dosažení maximální tlačné síly.*

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v únorovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down