17.02.2024 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Široké možnosti výbavy rozmetadel

Doplňování živin do půdy aplikací minerálních hnojiv je v zemědělství běžnou praxí. Rozmetadlo průmyslových hnojiv je součástí strojového vybavení na každém zemědělském podniku. Vybaveno ale může být různě. Zvláště střední a vyšší třída rozmetadel nabízí četné možnosti výbavy, od systému vážení až po sekční kontrolu.

Většina výrobců rozmetadel má svůj sortiment široký a zahrnuje několik řad těchto strojů. Díky tomu, že každý výrobce se drží své vlastní filozofie, není snadné se v nabídce zorientovat. A to ani v otázkách velikosti či výbavy rozmetadel. Základní objem zásobníku je možné zvýšit pomocí zvětšení nástavby do té míry, než je dosaženo užitečného zatížení rozmetadla či limitu nosnosti zadní nápravy traktoru. Lze tak sestavit rozmetadlo s objemem zásobníku čtyři tisíce, ale i pět tisíc litrů.

Skutečné high-tech stroje

Základní zásobník vyráběný technologií hlubokého tažení (bez rohů a hran) je zárukou minimálního zbytkového množství a snadného čištění. Rozdíly tak lze najít v konstrukci dávkovacího a rozmetacího ústrojí a v úrovni výbavy. Nicméně moderní rozmetadla představují skutečné high-tech stroje.

Většině podniků střední velikosti bude postačovat nesené rozmetadlo s objemem zásobníku od jednoho do čtyř tisíc litrů a s pracovním záběrem do 36 m. Většina těchto rozmetadel je již vybavena systémem vážení a kvalitní ovládací elektronikou.

Důraz na přesný rozmetací obrazec

Aby bylo dosaženo ještě vyšší přesnosti aplikace, vyvíjejí výrobci rozmetací ústrojí s pomocí trojdimenzionálního zobrazení rozmetacích obrazců. Díky tomu pak zůstává rozmetací obrazec shodného tvaru i při změnách v dávkování či proměnlivé rychlosti jízdy. Změny postihly také míchací zařízení – snížené otáčky znamenají i šetrnější působení na hnojivo. A pokud jsou dávkovací hradítka zavřena, otáčky míchacího zařízení jsou automaticky sníženy, či se úplně zastaví. Nedochází tak k ovlivňování velikosti granulí a tím i letových vlastností hnojiva.

Více informací v Zemědělském týdeníku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down