26.02.2024 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oddělování prsty nebo válci? Lze si přepnout z kabiny

Jakmile je zapotřebí pořídit si nový sklízeč brambor, často přijde na přetřes také otázka nejlepšího oddělovače. U oddělovače zatím neexistovalo žádné vhodné řešení pro přepínání mezi stíracími válci a prstovým pásem. Firma Grimme našla řešení tohoto problému v systému ChangeSep.

Až doposud se museli zemědělci, hospodařící na polích s rozdílnými podmínkami a pěstující kromě brambor také ještě například cibuli či další druhy zelenin, vydat v oblasti oddělování cestou kompromisu. Intenzivní oddělování je dobré při sklizni brambor za obtížných podmínek, nicméně při sklizni cibule může být omezujícím faktorem anebo i způsobovat poškození. Konstruktéři firmy Grimme jsou si této situace vědomi a tak na podzim 2023 představili přepínací oddělovač ChangeSep.

Pohodlné přepínání z kabiny

Nový oddělovač otevírá nové možnosti. Dovoluje obsluze přepínat si druhý oddělovač mezi prstovým pásem ("ClodSep") a stíracími válci ("EasySep") pohodlně z kabiny pouhým stiskem tlačítka. Nejprve byl systém představen pro velký sklízeč Grimme 290, ale nyní je hojně používán i na dalších strojích. Nový oddělovač si vyrábí firma Grimme ve vlastních dílnách.

Plynulé nastavování

Změna sklonu prvního a druhého oddělovače je nadále neomezeně možná. Navíc lze individuálně a plynule nastavit rychlost obou oddělovačů, čímž lze vyorávač vždy a téměř bez kompromisů přizpůsobit na různé podmínky a kultury. Díky nabírání TerraControl polovičními hrůbkovými válci, kterými lze nabírat brambory z hrůbku a cibule z řádků, je možné stisknutím tlačítka přestavit sklízeč brambor na sklízeč cibule. Bez nutnosti provádět montážní práce na nabírání nebo na oddělovači.

Přepínací oddělovač nemá vliv na přepravní šířku na silnici. Integrace obou oddělovačů na jednom stroji navíc umožňuje lepší možnost odprodeje existujících a opotřebených strojů.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Pohled na 2.°oddělovač nati. Při používání „EasySep“ (1) lze otočit pryžové prsty „ClodSepu“ (2) do proudění produktu, čímž lze dosáhnout rovnoměrnější rozdělení brambor nebo cibule na následujícím rozdružovacím stole (3)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down