06.02.2024 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Talířové podmítače ve Mžanech

Mezi oblíbené talířové podmítače patří modely Rebell německého výrobce Köckerling. Pro účastníky polního předvádění ve Mžanech, které se konalo na podzim loňského roku, připravil pořadatel zajímavou ukázku práce dvou těchto strojů.

Stroje řady Rebell -classic- jsou vhodné nejen na podmítku, ale také na předseťovou přípravu či urovnání hrubé brázdy. Řada Rebell -profiline- se od výše popsaného modelu -classic- liší jednodušší konstrukcí s většími talíři o průměru 620 mm, které umožňují zpracování půdy až do hloubky 20 cm.

Praktické ukázky

Větší Rebell -classic- 800T 2.0 patří, jak označení napovídá, do druhé generace talířových podmítačů určených pro mělké zpracování půdy do 12 cm. Ke komfortní výbavě tohoto osmimetrového podmítače patří přední hydraulicky nastavitelný řezací válec pro rozřezání rostlinných zbytků, za nímž následují dvě řady vykrajovaných talířů o průměru 510 mm, jištěných spirálovou pružinou (variantně listovým perem). Za talířovou sekcí může být umístěna hydraulicky ovládaná smyková deska a nakonec je stroj vybaven dvojitým STS válcem a zavlačovači. Tyto podmítače se vyrábějí v pracovních záběrech 5; 6; 8, 10,5 a 12,5 m. Pro kvalitní práci je však třeba, stejně jako u ostatních strojů na zpracování půdy, dodržovat optimální pracovní rychlost. Při práci jede podmítač po předních opěrných kolech a zadním STS válci. Obsluha ovládá hydraulicky z kabiny traktoru pracovní hloubku, přítlak, zvedání a spouštění řezacího válce a smykovou desku. Při ukázce Rebell předvedl dvě jízdy, v první mělkou podmítku do 5 cm, v druhé zpracování do téměř 15 cm.

Druhý představený Rebell -profiline- 600 má talíře osazeny opět ve dvou řadách a každý talíř samostatně uchycen (lepší kopírování) pomocí silného listového pera, které při kypření vibruje a zlepšuje narušení půdy a drobení. Za první řadou talířů jsou umístěny nastavitelné srážecí pruty, které usměrňují zeminu na druhou řadu. Za talířovou sekcí následují zadní smyková deska, výkyvné zadní STS válce a zavlačovače pro srovnání prokypřené půdy, její zpětné utužení a urovnání pozemku. Pracovní hloubku obsluha nastavuje opět hydraulicky. Zajímavostí je možnost dokoupit si na podmítače Rebell s pracovním záběrem 6 m rozšiřovací sadu a zvětšit tak pracovní záběr na 8 m, například po nákupu silnějšího traktoru. Rebell -profiline- 600 zpracoval pozemek do hloubky 12 cm.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down