07.03.2024 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návěs s velbloudem byl dobrou volbou

Pozemky v okolí města Slavkov u Brna mají sice úrodnou půdu, jedná se o řepařskou výrobní oblast, nicméně jsou svažité a ve značné míře patří do erozně ohrožených. Přítomnost moravské metropole kromě toho má (mimo jiné faktory) vliv na snížené množství srážek a jejich ne zrovna ideální rozložení v průběhu roku.

Pro úspěšné hospodaření za takových podmínek je třeba přizpůsobivost, zkušenosti a znalosti a vhodné technologie zpracování půdy a setí. Všechny tyto vlastnosti nechybějí pracovníkům akciové společnosti Rakovec. Firma sídlí v obci Velešovice a obhospodařuje celkem 1270 hektarů zemědělské půdy.

Od mlátičky přímo do sila

Co se týká kombajnové sklizně, tyto práce si podnik provádí ve vlastní režii. Přepravní vzdálenosti z pole na sila na zrno nejsou dlouhé, činí pět až šest kilometrů. Proto se využívá traktorová doprava, která je v takovém případě výhodnější. Traktory s univerzálními návěsy obsluhují dvě sklízecí mlátičky přímo.

Překládka zrna probíhá za jízdy. Vedle několika velkých polí podnik hospodaří i na mnoha menších pozemcích s nepravidelnými tvary, na nichž jezdí mlátička jen jedna. Využívání překládacího vozu za takových podmínek by bylo nerentabilní, nehledě ani na to, že by vázal další traktor a další pracovní sílu.

Náhrada za dosluhující návěs

Až do roku 2023 měl podnik Rakovec a.s. tři traktorové návěsy s užitečnou hmotností 18 až 20 tun. Jeden z návěsů měl již za sebou velké množství práce, takže bylo rozhodnuto o jeho záměně. Vedení podniku vybíralo z několika výrobců na našem trhu. Vítězem konkurzu se stala firma Wielton, konkrétně návěs na tandemovém podvozku PRC-2HP/W 18 R. Jedná se o provedení univerzálního návěsu se sklápěním dozadu, protože prostory to jednoduše dovolují. Posklizňová linka i sklady podniku jsou bohatě dimenzovány. Úkolem návěsu je odvoz zrna od mlátiček a kukuřice od řezačky.

Dalším důvodem pro pořízení traktorového návěsu Wielton v akciové společnosti Rakovec jsou velmi dobré dlouhodobé vztahy se společností P & L spol. s r.o., od níž byl návěs zakoupen. Maximální spokojenost panuje i s poskytovaným servisem, což se týká hlavně samojízdných strojů značky New Holland. Zemědělci se budou moci zblízka seznámit se sortimentem společnosti P & L ve velké expozici firmy v průběhu veletrhu Techagro 2024 na brněnském výstavišti.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down