21.03.2024 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Velký posun dopředu díky adaptéru

Cílem každého hospodaření je dosažení co nejvyššího výnosu pěstované plodiny. Úrodu je třeba také sklidit, pro což je zapotřebí dobře pracující a správně nastavený sklizňový stroj. Se sklizní předplodiny zároveň začíná další pěstitelský cyklus, proto je této agrotechnické operaci třeba věnovat dostatečnou pozornost. Důležitá není jenom čistota sklizeného zrna a úroveň ztrát, ale i to, jak pole vypadá po odjezdu mlátiček.

Obzvláště v bezorebné technologii hospodaření je požadováno stejnoměrné strniště s nízkou výškou.

Bezorebný systém základem

Bezorebná technologie je také základem hospodaření na Farmě Velvary, kterou vlastní otec Jaroslav Srb s dcerou Lucií. Farma se věnuje pěstování ozimé pšenice, ozimé řepky, ozimého ječmene, žlutosemenného hrachu a cukrovky. Kromě těchto plodin se v osevním postupu na 600 hektarech orné půdy střídá ještě vojtěška za účelem produkce senáží pro stádo masného skotu.

Na kombajnovou sklizeň připadá každým rokem plocha 500 až 550 hektarů. Sklidit ji není žádný problém pro výkonnou sklízecí mlátičku New Holland CR 9080 modelového roku 2014. Když majitelé přemýšleli nad tím, jak se posunout ve sklizni dále, rozhodli se vyzkoušet si sklizňový adaptér od výrobce MacDon.

MacDon zaujal při testování

K činu se šikovní hospodáři odhodlali v polovině července 2022. Oslovili společnost AgriCS a.s. a její specialisté jim vyšli vstříc. I za cenu o něco vyšších nákladů bylo rozhodnuto o vyzkoušení adaptéru řady FD2 o záběru 9,1 m. Velkou výhodou je to, že adaptér MacDon se k mlátičce New Holland řady CR připojí napřímo, bez nutnosti instalace mezikusu – stejně, jako u kombajnu Case IH.

Poté, co byl v létě zcela nový adaptér dovezen na farmu, hned se spolu s mlátičkou vydal sklízet hrách. A zrovna za velmi obtížných podmínek, neboť celý porost byl doslova přibitý k zemi od přívalu krup. Nicméně i tak se podařilo 21 hektarů hrachu stále ještě s obstojným výnosem sklidit ve velmi krátké době, odhadem o 1/2 dne dříve oproti sklizni s pevným adaptérem a současně bylo dosaženo i minimalizace sklizňových ztrát.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down