19.09.2024 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonná žací kombinace s robustní žací lištou

Mezi nové modely širokozáběrových žacích kombinací firmy Claas patří i provedení Disco 9200 C Autoswather. Jedná se o stroj se zařízením pro souběžnou úpravu píce a s řádným pracovním záběrem 9,10 m. Tato žací kombinace dovoluje sklízet velké výměry pícnin v krátkém čase a s flexibilními možnosti ukládání píce na pokos.

Pokud se sklízí nízký travní porost, pak se dociluje lepších výsledků při redukovaných otáčkách vývodového hřídele na 850 ot/min. Při snížení otáček rotujících žacích disků se netvoří tak silný proud vzduchu a nedochází k ohýbání nízkého travního porostu, jenž pak může být spolehlivě posečen. Snížení otáček motoru sníží i spotřebu paliva, podle údajů výrobce až o dvacet procent.

Robustní žací lišta

Sečení obstarává robustní žací lišta Max Cut s trvalým mazáním. Lišta má šroubové spoje a je odolná vůči zkrutu. Poprvé ji firma Claas uvedla na trh v roce 2014. Vyznačuje se speciálním zvlněným tvarem a velkým přesahem nožů. Jednotné odstupy mezi disky umožňují rovnoměrný řez. Mezi disky jsou uloženy speciální tvrzené mezikusy.

Vana lišty je vylisovaná z jednoho kusu z ocelového profilu o tloušťce pěti milimetrů; to společně s jejím zvlněným tvarem a plazy vytváří účinný tunelový efekt. Nečistoty jsou v průběhu sečení odváděny pryč, mimo proud píce. Snižuje se úroveň znečišťování krmiva a zároveň je urychlováno obrůstání. Nové plazy umožňují další zvětšení výšky sečení o 15 milimetrů, čímž se úroveň znečišťování píce ještě dále sníží. Držáky nožů na žacích diskách jsou opatřeny vrstvou wolfram-karbidové oceli.

Užitečný bezpečnostní modul

Samozřejmostí je přítomnost systému Safety Link. Bezpečnostní modul pracuje tak, že pokud by žací disk narazil na překážku, dojde k jeho oddělení od systému pohonu. Disk však přesto zůstane na svém místě a neodletí, protože jej tam udržuje axiální šroub. Aby se točivý moment pohonu disků či i nárazová zatížení rozložila na větší plochu, vždy je v záběru v záběru více zubů ozubených kol. Pastorek o velkém průměru se otáčí ve velkém dvouřadém kuličkovém ložisku.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down