19.04.2024 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Axion Terra Trac jako klíčový stroj pro jarní hnojení

Neobvykle vysoké množství srážek a vysoké teploty v uplynulé zimě vedly v mnoha regionech Evropy ke špatné sjízdnosti polí a luk. V těchto obtížných podmínkách traktor Axion Terra Trac od společnosti Claas opakovaně prokázal svou všestrannost při jarním hnojení a opatřeních na ochranu plodin.

Ve velkých částech Evropy byla uplynulá zima příliš vlhká a příliš teplá. V brzkém jaru byla pole stále ještě s nadměrnou půdní vlhkostí, a tím i sjízdná jen v omezené míře. Na plochách s jílovitými vrstvami v hlubších úrovních půdy dešťová voda v současné době prosakuje jen pomalu.

V těchto obtížných podmínkách se výborně uplatní traktor Axion Terra Trac od společnosti Claas. "V posledních letech již někteří zákazníci používají svůj Axion Terra Trac k minerálnímu nebo organickému hnojení v únoru a březnu, zejména v oblastech s velkým množstvím srážek a pouze krátkými obdobími přízemních mrazů," říká Hans-Helmut Heppe, produktový manažer pro traktory ve společnosti Claas Vertriebsgesellschaft mbH.

Zvýšené riziko uvíznutí

"V prvních týdnech jara je mnoho oblastí obtížně průjezdných s kolovými stroji, aniž by za strojem zůstaly hluboké koleje. Zároveň existuje vysoké riziko, že traktory uvíznou a budou muset být vyproštěny s velkým nasazením další techniky i lidí. To platí jak pro traktory s nesenými rozmetadly hnojiv a odpovídajícím vysokým zatížením zadní nápravy, tak pro traktory s postřikovači pro kapalné hnojení, jakož i cisterny pro aplikaci kejdy a rozmetadla hnoje pro organické hnojení."

Traktor pro velká zatížení

Díky dlouhým pásovým podvozkům Terra Trac na zadní nápravě unese traktor Claas Axion Terra Trac i velké náklady a současně je šetrný k půdě, stabilní a téměř neklouže ani na mokrém povrchu. S pryžovými pásy o šířce 735 mm nabízí o 35 procent větší kontaktní plochu, než srovnatelný traktor se zadními pneumatikami o šířce 900 mm, což snižuje tlak na půdu v horní a dolní části půdního horizontu zhruba na polovinu. Díky odpruženým podvozkům je také vždy zajištěno optimální kopírování terénu, což snižuje riziko bodového nárazového zatěžování půdy.

Pohodlné otáčení

Díky aktivnímu zásahu řízení do pohonu podvozků se Axion Terra Trac pohybuje při přejíždění ze souběžné  jízdy na souvrať a pak do další souběžné jízdy způsobem, který chrání půdu. "Naši zákazníci uvádějí, že s traktorem Axion Terra Trac mohou vjet na pole o dva až tři týdny dříve než s kolovými traktory," pokračuje Heppe. "Kromě toho i tažené aplikační cisterny se méně boří do půdy a mají tím i  menší pravděpodobnost zapadnutí, protože horní vrstva půdy není od traktoru Axion Terra Trac nadměrně zhutněna a struktura půdy je z velké části zachována. Jinými slovy, Axion Terra Trac za sebou místo bláta zanechává únosnou půdu."

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down