09.04.2024 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V novém roce s novou značkou

Brněnskou společnost AKP spol. s r.o. s historií od roku 1991 znají čeští zemědělci jako výrobce a prodejce strojů a zařízení pro aplikaci chemických přípravků. Jde zejména o postřikovače, rosiče, čerpadla, trysky na postřikovače a příslušné komponenty. Kromě výroby nových postřikovačů v Brně zajišťují i modernizací starších strojů a jejich testování. Až do loňského roku byla firma AKP spojována také se značkou Mazzotti a jejími samojízdnými postřikovači. V letošním roce je v nabídce nahrazují opět italské stroje od výrobce Grim.

Spolupráce s italským výrobcem samojízdných postřikovačů Mazzotti trvala od roku 2002. Žluté postřikovače si za více než dvacet let získaly u nás řadu příznivců. Tato plodná spolupráce skončila v červnu loňského roku, poté, co značku Mazzotti koupila společnost John Deere. Vedení společnosti AKP tak stálo před volbou, zda samojízdnou techniku vyřadit ze svého portfolia nebo hledat nového obchodního partnera. Snaha i nadále nabízet moderní, výkonnou a přitom cenově zajímavou techniku vedla k následnému několika měsíčnímu jednání s třemi výrobci. Cílem bylo nabídnout zákazníkům pohledný stroj, který bude patřit mezi prémiové postřikovače, ovšem s příznivější cenou. Důležité také bylo, aby na strojích byly použity komponenty, s nimiž mají servisní pracovníci AKP bohaté zkušenosti. Především hydromotory Poclain, čerpadla Sauer a komponenty ARAG, včetně řídicí elektroniky. Jednání se zdařila a na konci roku 2023 došlo k podepsání smlouvy s italským výrobcem samojízdných postřikovačů Grim, který se stejně jako AKP specializuje pouze na postřikovou techniku. Zdejší zemědělci se tak již brzy dočkají obohacení našeho trhu novou značkou. Samojízdné postřikovače Grim jsou nejprodávanější značkou na italském trhu. V loňském roce činil jejich podíl mezi prodanými stroji více než 50 %. A neznají je pouze v Itálii, výrobce je vyváží do desítek zemí v Evropě i za oceánem.

Od sedmičky do desítky

Firma Grim vyrábí samojízdné postřikovače v modelových řadách 7 až 10 označených P (hydraulický pohon kol) a M (mechanický pohon kol). U nás budou zřejmě nejžádanější modely řady 9 (3500 a 4000 l) a 10 (4500 a 5000 l), popřípadě 9 Maxi (3500 a 4000 l) a 10 Maxi (4000 a 4500 l) s velkou světlou výškou.

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Jihomoravského kraje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down