24.05.2024 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Legendární adaptéry MacDon v nové podobě

Sklizňové adaptéry MacDon mají schopnost dokonalého vysečení rostlin až těsně nad zemí, díky čemuž je možné sklidit veškeré zrno a ztráty omezit na minimum. Adaptér zároveň i výborně kopíruje povrch pozemku. Nyní je na trhu nová generace s označením FD2.

Vyhlášená schopnost kopírování terénu vychází z originální konstrukce pásového adaptéru MacDon FD2, kdy je rozdělen na dvě části – základní lištu a kombajnový adaptér. Adaptér je spojen s mlátičkou, takže přenáší téměř veškerou hmotnost na šikmý dopravník.  Základní lišta je k adaptéru pohyblivě připojena dole na dvou místech a nahoře pak pomocí hydraulicky ovládaného třetího bodu.

Nová generace na SKY Tour 2024  

Na akci s názvem SKY Tour 2024 firmy AgriCS na středisku v Tišicích byl k vidění pásový adaptér MacDon FD2 se záběrem 12,5 m ve flexibilním provedení na kombajnu Case IH Axial-Flow 9250. I zástupce nové generace adaptérů FD2 využívá mechanické kopírace povrchu, díky čemuž dojde k vysekání každého klasu a zrna i v silně polehlých porostech. Dokonalé kopírování povrchu pozemku je možné díky automatické regulaci výšky sečení s indikací úhlu adaptéru a tlaku na půdu. Úpravu odlehčení lze provést pomocí dvou párů vinutých pružin.

Nad pásovými dopravníky se po celém záběru adaptéru nachází průběžný šnekový dopravník, poháněný hydraulicky. Přítlak adaptéru na půdu upravují stabilizační kopírovací kola.

Možnosti nastavování z kabiny

Přihaněč adaptéru MacDon FD2 je koncipován jako dvoudílný na trojici podpěr. Geometrie pohybu přihaněče je řízena vačkovou dráhou a k dispozici jsou čtyři různé dráhy pohybu. Prsty přihaněče jsou z plastu pro dlouhou životnost. Kombajnér si může z kabiny nastavovat, zda chce posunout přihaněč vpřed či vzad anebo zdvihnout či spustit dolů. Dále si také prostřednictvím třetího bodu může z kabiny stavět adaptér více na špičku či na patu.

Posečený materiál odebírají příčné pásové dopravníky, které jsou u nové generace FD2 o dvacet procent širší. Šířka činí celých 1270 mm. Tak se zvětšila kapacita adaptéru, což je plusem hlavně při sklizni vydatných porostů ozimé řepky. Pogumované dopravníkové pásy mají možnost regulace otáček. V případě opotřebení pásu z jedné strany jej lze otočit a používat dále.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down