23.05.2024 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová technika pro pole i louky

Soukromý zemědělec Radim Echtner hospodařící v obci Semněvice, ležící nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku, nahradil před dvěma lety dosluhující secí stroj novým. Rozhodl se pro německou značku Köckerling a stroj stejného výrobce si pořídil i pro údržbu luk.

Pozemky farmy se nacházejí v nadmořské výšce 450 až 480 m a půdy na nich jsou převážně písčitokamenité, neschopné zadržet srážkovou vodu. Rostlinná výroba je zaměřena na pěstování tradičních plodin – ozimé pšenice, ozimého ječmene a řepky, z jařin pak ovsa a kukuřice. „Jařiny pěstuji na pětině výměry orné půdy. Na této ploše také pěstuji meziplodiny, které na jaře zaorám společně s hnojem a obohatím tak půdu o organickou hmotu,“ vysvětluje Radim Echtner. 

Technika ze Staňkova 

Při nákupu zemědělské techniky a náhradních dílů spolupracuje Radim Echtner od počátku se společností NEWIA s. r. o. z nedalekého Staňkova. Posledními dvěma dodanými stroji jsou výrobky německého výrobce Köckerling – univerzální secí stroj Vitu a luční brány Grasmaster.

Náhrada „dědečka“

Oba farmáři, otec a následně i syn, používali pro setí nesenou secí kombinaci s rotačními bránami a pracovním záběrem 4,5 m. Stroj pořízený v roce 2002 byl po téměř dvaceti letech provozu již na konci své životnosti, a tak Radim Echtner musel v roce 2021 vybrat jeho nástupce. Požadavkem byl secí stroj s větším pracovním záběrem, moderní konstrukcí, diskovou secí jednotkou a takovými tahovými nároky, aby v agregaci s traktorem John Deere o výkonu 220 k, nejsilnějším traktorem na farmě, souprava zvládla i kopcovitý terén. V rámci hledání nové techniky si farmář prohlédl různé stroje na výstavách a následně navštívil dva kolegy zemědělce vlastnící vyhlédnuté stroje. Konečné rozhodnutí padlo na secí stroj Köckerling Vitu 600 s pracovním záběrem šest metrů. Následovala objednávka a v srpnu roku 2022 firma NEWIA s. r. o. secí stroj dodala.

Hodnocení po dvou letech

„Do původního secího stroje se vešly pouze dva vaky, a tak jsme museli vozit osivo na pole. Vitu má zásobník na čtyři až pět vaků, což obsluze stačí na dopoledne a další si nasype po obědě. Ušetřím tak druhou soupravu a obsluhu pro plnění,“ říká spokojeně farmář. Pochvalu podle něj zaslouží i možnost hydraulicky zvednout dvouřadou diskovou sekci pro přípravu půdy a konstrukce výsevní jednotky se zadním přítlačným kolečkem, které vytvoří malý žlábek, do něhož stéká srážková voda a drží se v něm i rosa, což výrazně zlepšilo vzcházivost, zejména u řepek. „Potěšila mne i přesnost setí a počítačem řízený výsevek s možností měnit jej za provozu. Využíváme i možnost hydraulicky měnit přítlak výsevní jednotky za provozu,“ dodává spokojený majitel. Vitu nemá ani vysoké nároky na tahovou sílu traktoru, k čemuž přispívá konstrukce předsazeného pneumatikového pěchu, který pouze kopíruje terén a nehrne před sebou zeminu.

Kvalita na louky

V roce 2022 dodala do Semněvic společnost NEWIA s. r. o. také luční brány Köckerling Grasmaster 600 s pracovním záběrem šest metrů. I v tomto případě si farmář udělal průzkum trhu a posléze vybíral ze tří adeptů. Volba padla opět na brány německého výrobce. Luční brány Köckerling Grasmaster 600 mají masivní, na pohled až předimenzovaný rám, osazený stavitelnou přední smykovou lištou a pěti řadami dvojitých prutových prstů. Pracovní sekce lze nastavit jak v podélném, tak i příčném směru. Pomocí nastavitelných pojezdových kol se nastavuje výška smykové lišty nad zemí, přítlak, s jakým prsty vnikají do půdy, se nastavuje hydraulicky pákou z kabiny traktoru.

Úkolem stroje je při jarní údržbě luk a pastvin potrhat mech, vyčesat stařinu, provzdušnit porost a přední smykovou lištou urovnat případné krtince nebo půdu rozrytou černou zvěří. Za rok Grasmaster v agregaci s traktorem John Deere 6430 ošetří 90 ha TTP.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Plzeňského kraje. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down