30.05.2024 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jedna značka, dvě technologie

Ve společnosti KLADRUBSKÁ a. s. pracuje již déle než čtvrt století přesný secí stroj Kinze. Vedení je s prací secího stroje velmi spokojeno, a tak v loňském roce doplnilo letitý stroj novým, s větším pracovním záběrem a možností setí na poloviční vzdálenost. První zkušenosti potvrdily správnost volby.

„Naše společnost hospodaří na 4500 ha zemědělské půdy, z nichž je 3900 ha orné, zbytek výměry tvoří trvalé travní porosty,“ představuje zemědělský podnik jeho ředitel a předseda představenstva Ing. David Richter a dodává: „Z celkové výměry tvoří vlastní půda kolem 30 %, zbylou půdu máme v pronájmu.“

Mléčná produkce

Společnost KLADRUBSKÁ a. s. se zaměřuje na chov skotu holštýnského plemene, 920 dojnic dosahuje denní produkce 35 000 l mléka. S ostatními kategoriemi čítá stádo celkem 1800 kusů.

Výroba nejen krmiv

Hlavním úkolem rostlinné výroby je zajistit dostatek krmiv pro skot. „Krmné směsi si vyrábíme sami, z celkové produkce 10 000 t obilovin jich míří zpátky do živočišné výroby kolem 3000 t,“ vysvětluje ředitel. Výčet pěstovaných plodin je v Kladrubech opravdu dlouhý. „Z obilnin to jsou ozimá pšenice na 1000 ha, ozimý ječmen na 400 ha, téměř stejná plocha je určena pro jarní ječmen sladovnický, na 20 ha pěstujeme jarní pšenici a na 50 ha oves. Dalších 550 ha je vyčleněno pro řepku, 670 ha pro kukuřici, 65 ha pro sóju a 90 ha pro čirok. V osevním postupu je pamatováno i na hrách na 60 ha a žito na zeleno. Na 400 ha pěstujeme také vojtěšku. Zbývajících přibližně 120 ha tvoří neprodukční plochy. Píci sklízíme na 590 až 600 ha luk,“ vyjmenovává vedoucí rostlinné výroby Ing. Petr Pšenička Ph.D.  

Přesné setí, to je Kinze

Pro setí kukuřice využívají v KLADRUBSKÉ a. s. již od roku 1998 osmiřádkový přesný secí stroj Kinze 2000 s mechanickým výsevním ústrojím, který byl jedním z prvních strojů dovezených společností  P & L, spol. s r. o., do České republiky. O jeho kvalitách svědčí nejen spokojenost agronoma a vedení společnosti, ale fakt, že je v provozu dodnes. A přestože je od loňského roku v podniku nový secí stroj stejné značky, bude pracovat i v budoucnu. Využíván je pro setí na vzdálenost 75 cm jak do pásově zpracované půdy (na 60 až 100 ha), tak na běžných plochách. A zkušebně ho letos agronom vyzkouší na 10 ha při setí metodou no-till. Díky konstrukci a hmotnosti stroje by to neměl být problém. Celkově by měl Kinze 2000 i nadále zajistit přesné setí přibližně na třetině ploch. 

Užší řádky, větší záběr

V roce 2022 se vedení společnosti rozhodlo posílit secí linku novým přesným secím strojem Kinze s možností setí na vzdálenost 37,5 cm. Následovala objednávka a od loňského jara je součástí secí techniky nový secí stroj Kinze 3600 s dvěma centrálními zásobníky na hnojivo, s podtlakovým výsevním ústrojím a především s možností setí jak na vzdálenost 75 cm, tak na vzdálenost 37,5 cm. Zvětšil se také pracovní záběr. Secí vozíky osazené ve dvou řadách umožňují setí 12 řádků na 75 cm (jednou řadou) nebo 23 řádků na 37,5 cm.

Výsevní jednotku tvoří koltr, dvoudiskové výsevní ústrojí, široká hloubková kola pro zajištění konstantní hloubky setí a dvojité zamačkávací kolo pro zpětné uzavření řádku.

Tento secí stroj bude využíván pro úzkořádkové setí nejen kukuřice, ale také řepky a sóji. U kukuřice na něj letos připadá kolem 400 ha (vloni to bylo zkušebně kolem 50 ha). Řepku na 37,5 cm v loňském roce zasel na 4/5 ploch s dobrým výsledkem. Po dokoupení speciálních kotoučů již nic nebrání tomu, vyzkoušet tuto secí metodu i na části plochy sóji. A protože je úzkořádkové setí jednou z nově povolených technologií na plochách MEO, je jasné, že Kinze 3600 bude využíván především pro úzkořádkové setí. Nový secí stroj pracuje v agregaci s traktorem John Deere 8250. Pracovní rychlost se pohybuje mezi 10 a 12 km/h. Za deset hodin zaseje kolem 80 ha. Jak na závěr konstatuje vedoucí rostlinné výroby, kvalita porostů potvrzuje, že bylo pořízení secího stroje Kinze 3600 a setí na vzdálenost 37,5 cm správnou volbou.

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Plzeňského kraje. 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down