17.06.2024 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jaká je současnost a jaká budoucnost u robotického kypření půdy

Na své velké polní akci s názvem Amatechnica 2024 vystavovala firma Amazone mimo jiné též třířadý radličkový kypřič Amazone Cenio 3000 AutoTill v zadním závěsu pásového robota AgXeed AgBot 5.115T2. Poukazovala tak na probíhající vývoj směrem k robotizaci polních prací.

Nesený radličkový kypřič Amazone Cenio 3000 Super má pracovní záběr tří metrů a tři řady radliček. Tím, že se jedná o provedení kypřiče v systému AutoTill, je každá radlička doplněna o další výbavu. Tu můžeme rozdělit na okem viditelnou a okem neviditelnou.

Induktivní senzory hlídají jištění

Při bližším pohledu na slupice kypřič Amazone Cenio 3000 Super je vidět v zadní části slupice induktivní senzor s příslušným vedením.  Tento senzor má za úkol detekovat aktivitu pružinového non-stop jištění proti přetížení a výkyv slupice nahoru. Elektronika tak má informace o tom, že se některá radlička vyhýbá překážce. Uživatel robota si může nastavit, po jak dlouhé době zdvihu radlice (například deset sekund) požaduje, aby mu robot poslal hlášku. Zvednutí po kratší dobu tak nebude signalizováno.

Kontrola zlomení radliček

Nicméně při práci na poli hrozí i to, že dojde ke zlomení anebo ke ztrátě radličky. Pokračovat nadále v práci za takové situace by znamenalo snížení kvality kypření. Kypřič Amazone Cenio 3000 AutoTill však dokáže i takovou situaci rozeznat – díky tomu, že za každou radličkou na konci slupice je umístěn další senzor. Kabelem, vedoucím k němu skrze slupici, je tento senzor propojen s řídicí jednotkou. Této jednotce umí senzor ohlásit případnou ztrátu či zlomení radličky. Informace je pak neprodleně odeslána uživateli robota.

Vpředu vpravo a vlevo pod rámem kypřiče se ještě nacházely dva senzory, identifikující případné ucpání. I přes značný pokrok se na kypřiči Amazone Cenio 3000 AutoTill stále pracuje. Již brzo bude robot umět, jakmile se kypřič ucpe slámou, tak se nejenom sám zastavit, ale nářadí automaticky zdvihnout, couvnout si, kypřič opět spustit a znova se rozjet – tedy řešit problémovou situaci sám.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down