06.06.2024 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vytřásadlové sklízecí mlátičky

Na evropských trzích se nabízí velice široké portfolio sklízecích mlátiček, které se liší provedením vytřásadel. Vytřásadla mohou být klávesová, nebo rotační. Výkonu jednotlivých zástupců odpovídá konstrukce vytřásadel, přičemž důležitým ukazatelem je především jejich separační plocha. Klávesová vytřásadla, která označujeme jako klasická, jsou ve výbavě především menších a středně výkonných mlátiček. Někteří výrobci pak nabízí standardní vytřásadlové modely také ve vyšších výkonových řadách.

Výkonu odpovídá rovněž konstrukce mláticího ústrojí. S rostoucím výkonem se objevují vytřásadla rotační. Takové mlátičky označujeme hybridní. Vynikají klasickým tangenciálním mláticím ústrojím a vytřásadly tvořenými podélně, tedy axiálně uloženými rotory. S ohledem na výkonovou třídu a výrobce tvoří rotační vytřásadla jeden nebo dva rotory. Není bez zajímavosti, že někteří výrobci hybridní modely stále nabízí, zatímco jiní je již před lety ze svého programu vyřadili. Existují však výrobci, kteří danou konstrukci do své nabídky v posledních letech naopak zařadili.

 Nabídka mláticího ústrojí

Mlátičky rozdělujeme podle různých kritérií, například podle systému mlácení a separace. Základní zástupci pracují s příčně uloženým mláticím bubnem, který se s ohledem na výkonovou třídu liší šířkou a průměrem. Odlišnosti nalezneme také při pohledu na jeho konstrukci. Mláticí bubny se liší především použitými mláticími segmenty, které mají podobu různých mlatek. Taková konstrukce se využívá pro sklizeň většiny běžných plodin (dále existují bubny osazené ocelovými zuby. Zubové mláticí ústrojí slouží především pro sklizeň rýže). Mláticí ústrojí s výše uvedeným bubnem označujeme jako tangenciální. Mlátičky, které je využívají, nazýváme jako tangenciální. Součástí mláticího ústrojí je dále mláticí koš, který se liší s ohledem na sklízené plodiny. Kromě provedení určeného ke sklizni obilnin se zpravidla setkáme s koši pro výmlat zrnové kukuřice. Z hlediska nastavení pracujeme zpravidla s různými otáčkami bubnu a dále regulujeme v závislosti na sklizňových podmínkách vzdálenost mezi obvodem bubnu a plochou koše. Výše popisované mláticí ustrojí může mít mnoho podob, které se odvíjí od výkonové třídy dané mlátičky. Základní modely nabízí mláticí ústrojí tvořené standardním mláticím bubnem, na nějž navazuje buben odmítací. Tento buben zajišťuje plynulý tok materiálu do pracovního prostorou vytřásadel. Další variantu představuje doplnění mláticího a odmítacího bubnu bubnem separačním. V takovém případě je hlavní mláticí buben osazen mlatkami, zatímco separační buben je konstruován jako zubový. Separační buben je doplněn separačním košem. Někteří výrobci pracují rovněž s obdobným tříbubnovým systémem, kde separační buben následuje za bubnem mláticím. Celou soustavu pak uzavírá buben odmítací. Při pohledu na nabídku dalších tangenciálních sklízecích mlátiček vidíme, že existují i jiná vícebubnová provedení. Z obecného hlediska jde o klasický mláticí buben doplněný soustavou odmítacích a separačních bubnů v různých konfiguracích. Jak separační, tak odmítací bubny se liší zejména provedením vlastních separačních prvků. Zpravidla jde o systémy tvořené čtyřmi nebo pěti bubny.

Vybrané mlátičky pracují s přídavným bubnem umístěným před hlavní mláticí buben. Jiní výrobci nabízí také konstrukci s urychlovacím bubem, který se nachází před mláticím bubnem a je doplněn příslušným košem. Za hlavním mláticím bubnem následuje buben odmítací, jehož úkolem je doprava materiálu do pracovního prostoru vytřásadel.

Můžeme tedy konstatovat, že klasické tangenciální mlátičky pracují s klávesovými vytřásadly, přičemž jejich provedení koresponduje s výkonovou třídou vlastní mlátičky. Základní technika je vybavena čtyřmi klávesami, přičemž s rostoucí výkonností se setkáme s pěti nebo šesti klávesami. Výkonnější modely nabízí vytřásadla rotační nebo jiný systém výmlatu a separace. Základní technika vybraných výrobců využívá jeden rotor, výkonnější modely mají dva rotory.

Více v článku Ing. Filipa Javorka v 6. čísle Farmáře.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down