18.06.2024 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro zastýlání i přípravu krmiva

Firma CERNIN s. r. o., sídlící v Moravskoslezském kraji, je tuzemský výrobce, který od druhé poloviny 90. let vyrábí vertikální míchací krmné vozy a míchací systémy pro malé i velké chovatele skotu, kompostárny a bioplynové stanice. Do jejího výrobního programu patří tažené míchací krmné vozy, nesená a polonesená zastýlací a krmná zařízení, dále čelní zastýlací a rozmetací zařízení a krmná zastýlací lžíce pro nakladače nebo také mobilní kompostárna – krmný vůz s vakovacím zařízením či dezintegrátor pro bioplynové stanice.

Na veletrzích Techagro vystavuje firma CERNIN již více než čtvrt století, a tak nemohla chybět ani letos. Pro návštěvníky si připravila trojici vertikálních míchacích krmných vozů.

S různou konstrukcí

Všechny vozy CERNIN mají odolnou konstrukci, při jejich výrobě se používají velmi kvalitní materiály, ocel s vyšším podílem uhlíku a nerezová ocel. Výrobce vozy často upravuje podle konkrétních podmínek a rozšiřuje jejich funkce například o možnost zastýlání až do vzdálenosti 20 m nebo vlastní nakládání hydraulickou rukou nebo frézou.

Vozy mohou být dodávány od nejjednoduššího provedení bez váhy a dopravníku až po úplné vybavení vyskladňovacím hřeblovým dopravníkem z nerezové oceli a palubní hydraulikou (multiplikátor, hydrogenerátor, nádrž, filtr, ovladač a rozvaděč), která umožňuje nezávislost vozu na hydraulice traktoru, což ocení například majitelé starších typů.

K volitelnému příslušenství patří také hydraulické ovládání protinožů, elektronické ovládání všech funkcí nebo možnost doplnění vakovacím zařízením pro vlastní výrobu vaků s kukuřičnou siláží.

Největším z trojice vystavených vozů byl dvoušnekový míchací krmný vůz D14 (objem 14 m3), vybavený dvěma vertikálními šneky se šavlovitými noži a vysouvatelnými protinoži a nerezovým vyskladňovacím dopravníkem.

Jako novinku pak lze označit druhý a třetí vůz v expozici. Jde o vertikální krmné a zastýlací vozy jednoduché konstrukce s velmi příznivou cenou – modely NZ, určené pro přípravu směsné krmné dávky a pro bezprašné zastýlání či pro přípravu zastýlacích směsí. Vozy bezproblémově zamíchají separát s vápencem nebo slámou a založí do boxu.

Větší model NZ byl vybaven spodním gumovým vyskladňovacím dopravníkem s variabilními otáčkami, na nějž padá otvorem ve dně vany zamíchaný materiál, který lze zakládat vedle vozu nebo až do podestýlek do vzdálenosti 1,5 m. Předností vozu je oproti zastýlací turbíně  zcela bezprašné zakládání slámy. Tento systém získal Zlatou medaili na veletrhu Animal Tech.     

Menší z obou modelů NZ, vybavený standardním vyskladňovacím otvorem, lze využít jako cenově dostupný krmný vůz pro malého farmáře. Může být vybaven malým šnekem s třemi noži pro rozdružování balíků slámy nebo větším šnekem se čtyřmi noži pro míchání různých komponentů a zakládání krmiva na krmný stůl. Zadní vyskladňovací otvor lze využít pro pasivní zastýlání. 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down