22.07.2024 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Palivo budoucnosti se bude využívat v zemědělství?

Snižování emisí oxidu uhličitého je jedním z velkých úkolů současnosti i budoucnosti. Zemědělství může k tomu významně přispět. V Německu se zabývá projekt s názvem H2Agrar tím, zda je reálné v zemědělství využívat vodík. Projekt, podporovaný institucí NBank, se rozeběhl v roce 2021 na dobu tří let. I po oficiálním ukončení programu jsou traktory Fendt po nějaký čas na vybraných zemědělských podnicích v provozu.

Pro výrobu vodíku se na testovacích farmách v Německu využívá elektrická energie, vyrobená „zelenou cestou“, tedy konkrétně pomocí parku 16 větrných elektráren. Poté elektřina putuje do dvou elektrolyzérů, každý s výkonem jedné megawatty. Tak lze za den vyrobit 900 kilogramů vodíku. Paralelně k tomu se na ploše farmy nacházejí ještě dvě bateriová úložiště s celkovou kapacitou čtyři megawatthodiny. Tam je možné ukládat nespotřebovanou elektrickou energii, která je pak k dispozici v době jejího nedostatku od elektráren.

Nové čerpací stanice pro vodík

Zajímavé je, že část  vyrobeného vodíku je vtláčena do místní rozvodné sítě zemního plynu. Zbytek se ukládá do nově vybudované čerpací stanice pro vodík. Jako vhodný doplněk funguje ještě nabíjecí stanoviště pro osobní i nákladní automobily s výkonem 480 kW u každé nabíjecí stanice.

V rámci projektu, oceněném německou zemědělskou společností DLG, byly v provozu dva prototypy traktorů Fendt Helios s pohonem na vodík. Každý z nich je vybaven vždy pěti nádržemi na toto palivo budoucnosti. Každá nádrž pojme 4,2 kilogramu vodíku, stlačeného při tlaku až 700 barů. Nádrže se nacházejí na střeše traktoru.

Elektřina z palivových článků

Vodík je v traktoru Fendt Helios veden do palivových článků o výkonu 100 kW, které s tímto palivem vyrábějí elektrickou energii. Tu lze uložit do baterie s kapacitou 25 kWh. K pohonu pojezdu slouží trakční elektromotor o trvalém výkonu 100 kW. Elektřinu odebírá ještě řada vedlejších spotřebičů. Provozovat traktor Fendt Helios na vodíkový pohon je možné pouze za předpokladu existence nezbytné infrastruktury v podniku. Traktor tankuje na speciální vodíkové čerpací stanici až 21 kg vodíku.

Na podniku pak traktor Fendt Helios zvládne veškeré činnosti, jako traktor s dieselovým pohonem shodného výkonu. První výsledky ukázaly, že na jedno naplnění nádrže vodíkem mohl Fendt Helios pracovat po dobu pěti až osmi hodin. Letos bude firma Fendt porovnávat své vodíkové traktory Helios se svými traktory s pohonem na baterii a se vznětovými motory, využívajícími jako palivo hydrogenačně upravený rostlinný olej HVO ("Hydrotreated Vegetable Oil"). A to v rámci své Fendt Clean Energy strategie při hledání nejvhodnějších řešení pohonů zemědělských strojů pro udržitelné zemědělství.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down