15.08.2024 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika pro bezorebnou technologii

V Zemědělské společnosti Agro Čejetice s. r. o. až do loňského roku pouze orali. Snaha zlepšit strukturu půdy a hospodaření s vodou společně s potřebou zvýšit produktivitu práce přiměly vedení společnosti přejít na kombinované zpracování půdy. Pluh tak doplnil radličkový kypřič Köckerling Vector.     

Zemědělská společnost Agro Čejetice s. r. o. hospodaří v okrese Strakonice na 1350 ha zemědělské půdy, z nichž je 1270 ha orné. 

Do budoucna kombinovaně

Pozemky se nacházejí v nadmořské výšce kolem 400 m a půdy na nich jsou rozmanité, od kamenitých přes písčité až po hlinité. V Čejeticích do loňského roku veškerou půdu orali. V současnosti uplatňují kombinované zpracování půdy. Část výměry ořou, část zpracovávají bezorebně. „Důvodů, proč jsme se rozhodli změnit technologii základního zpracování půdy, bylo více. Jednak to byla snaha zvýšit produktivitu práce, dále jsme chtěli půdu provzdušnit, zlepšit její strukturu a také vodní režim v půdě,“ vysvětluje agronom Bc. Michal Sekera. Bylo třeba doplnit pluh dalším vhodným nářadím. O tom, jaký stroj bude pro zvolenou technologii zpracování půdy vhodný, měli v Čejeticích časem jasno. Nejdříve si vyzkoušeli kypřič Köckerling Quatro s pracovním záběrem 4,6 m, později také kypřič Vector se stejným pracovním záběrem. A ten také nejlépe splnil požadavky na stroj kladené. „Vloni na jaře jsme viděli nesený kypřič Vector v Třebohosticích při přípravě před setím kukuřice a zaujal nás. Proto jsme si v září půjčili od firmy DEMCO zkušební stroj Vector 460. V rámci zkoušek připravil 70 ha před setím ozimého ječmene, 100 ha před setím ozimé pšenice a zvládl také rychlou přípravu po sklizni zrnové kukuřice, kdy zpracoval strniště, zapravil chrást a umožnil v rychlém sledu setí ozimé pšenice. Jeho práce se nám líbila,“ vzpomíná jednatel společnosti Ing. Martin Sokol a pokračuje: „Následně jsme se pro něj rozhodli. Jako ideální jsme zvolili Vector 4,6 m se sadou rozšíření na 6,2 m. Vloni jsme si pořídili silný traktor New Holland T8.410, který se šestimetrovým strojem nemá problém. A pokud by se porouchal, nemusíme práce zastavit. Konstrukce kypřiče umožňuje redukovat jeho pracovní záběr odmontováním bočních sekcí na 4,6 m.“ Následovala objednávka a velmi rychlé dodání stroje prodejcem DEMCO s. r. o.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Jihočeského kraje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down