24.09.2024 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Žernově chválí software z Jičína

V Zemědělském družstvu Žernov na Náchodsku si pořídili software od společnosti AG info s. r. o.  Odměnou jim je je úspora času, komplexní evidence, její kontrola i jednoduché odesílání zákonných hlášení na příslušná místa.

Společnost AG info s. r. o. z Jičína vyvíjí software pro zemědělce již od roku 1992. Dnes pokrývá svými programy téměř veškeré potřeby zemědělců, od vedení zákonných agronomických evidencí, přes zpracování a evidenci půdy až po telematiku – montáž GPS systémů a zpracování jejich dat. Nabídka zahrnuje inteligentní GPS monitoring AG Tracker, umožňující sledovat využití techniky a automaticky vyhodnocovat práce na bloku a plodině. Agronomickou evidenci zajišťuje program Agronom®, zatímco program Agronomické plány umožňuje jednoduchou přípravu agronomických operací. Základní programy pak doplňuje řada dalších. Velmi zajímavým produktem společnosti AG info je pak zemědělský docházkový systém s docházkovými bránami, kterým lze doplnit stávající systémy. Zaměstnavatel po spojení dat z docházkových bran a systémů GPS získá kompletní podklady pro zpracování mezd.

Zákazník z Žernova

Řadu z výše zmíněných programů využívají také v Zemědělském družstvu Žernov na Náchodsku, hospodařícím na 721 ha zemědělské půdy, z nichž je 534 ha orné, zbylou plochu tvoří trvalé travní porosty. V živočišné výrobě se družstvo specializuje na chov skotu s produkcí mléka plemene české strakaté, s celkovým počtem 560 kusů. Produkci mléka zajišťuje 261 dojnic. Rostlinná výroba je zaměřena na pěstování obilnin nejen pro potřeby živočišné výroby, ale i na prodej.

Programy pomáhají

Základním programem od společnosti AG info, který v Žernově využívají, je AG Tracker. Je to GPS monitoring pro zemědělství. Propojuje telematiku s agronomickou evidencí, sleduje využití techniky a automaticky vyhodnocuje práce na bloku a plodině. V družstvu si nakoupili do traktorů GPS jednotky a závěsné stroje vybavili bezdrátovými puky, které se automaticky spárují s GPS v traktoru. V aplikaci AG Tracker tak mají přesnou evidenci s jakým strojem či nářadím konkrétní traktor pracoval. V AG Trackeru vedou také veškerou evidenci traktorů, tedy najeté kilometry, trasy, dobu práce, prostoje, dobu, po kterou běžel motor a při jakém výkonu a po propojení se softwarem čerpací stanice mají také evidenci pohonných hmot. Z ní lze, kromě celkové spotřeby, zjistit třeba spotřebu na hektar nebo na plodinu. Dříve se čerpání pohonných hmot zadávalo ručně, dnes má obsluha svůj čip, který slouží i pro vykazování docházky. Tímto čipem si odemkne čerpací stanici a navolí stroj, do kterého tankuje. Data tankování se okamžitě přenesou do AG Tracker, kde se zobrazí jaké natankoval množství, v jakém čase a do kterého traktoru. Údaje z čerpací stanice se následně propojí s vykázanou činností a umožní evidenci spotřeby.    

A to zdaleka není všechno. Za samostatnou zmínku stojí výše zmíněný docházkový systém, který je součástí programu AG Tracker. Ten umí evidovat nejen klasickou docházku, ale i směnný provoz (dopočítávání turnusů) nebo diferencované pracovní fondy. Zaměstnanci jsou zařazeni do jednotlivých tarifních tříd, které lze doplnit evidencí příplatků za specifické činnosti (postřiky aj.). Nechybí ani kalendář nepřítomnosti na pracovišti. Následně dokáže docházkový systém zpracovat podklady pro export do mzdového systému. Docházkový systém lze doplnit i modulem Manuální práce, který využijí například pěstitelé zeleniny, zaměstnávající sezónní pracovníky pro ošetřování a sklizeň zeleniny.   

Mechanizátor si zase může vést evidenci zemědělské techniky a do systému zadat veškerou mechanizační techniku (nejen vybavenou GPS nebo puky) a mít přehled o tom, kdy musí který stroj na technickou prohlídku, jaké servisní úkony na něm proběhly, kdy a s jakými náklady.  

AG Tracker může nově evidovat ještě další důležité činnosti, například zdravotní prohlídky zaměstnanců, školení BOZP a PO či školení řidičů.

Součástí je i praktická mobilní aplikace, v níž obsluha vidí svůj stroj, popřípadě i stroje kolegů, například při skupinových pracích (žně apod.). Aplikace může sloužit i jako navigace na místo práce. Vedoucí pracovníci pak mají celkový přehled o tom, kdo je v práci, kde stroje pracují a kolik práce mají hotové. Agronomům poskytne informace o jednotlivých blocích – od osevu až po jednotlivé operace (aplikace), víceméně jim zrcadlí informace z počítače, z programu Agronom®.   

A to stále není vše. Do AG Tracker přešlo také plánování osevu včetně plánování na další hospodářské roky. Při zadávání plánu program automaticky spustí kontroly (erozní opatření, střídání plodin, eko platby a další). Spočítá také potřebné množství osiva. Osevní plán se následně přenáší do programu Agronom®, kde se pouze potvrdí jeho platnost nebo se doplní potřebné údaje, například o konkrétní odrůdě. 

Nově by měl program AG Tracker také zrcadlit evidenci půdy, takže uživatel na mapě uvidí stav pozemků, zda jsou všechny pachty v pořádku a jestli na nějakém pozemku či jeho části nehospodaří bez smlouvy.  

Tento program využijí i provozovatelé služeb, kterým pomůže při fakturaci zákazníkům a naopak, zemědělské podniky, stejně jako družstvo v Žernově, mohou přenosnými GPS jednotkami a univerzálním čipem vybavit službaře a mít tak přehled o času stráveném službou, o objemu vykonané práce, čerpaných pohonných hmotách i fakturovaných částkách. Navíc je možné opět příslušná data exportovat do programu Agronom.  

Modul AG Tracker je otevřený systém, který AG info průběžně aktualizuje, zejména na základě podnětů od uživatelů. 

Celý článek vychází v 9. čísle Farmáře.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down